Aghiotantul lui Goleac si Băluță a scapat! Dosarul fostului poliţist care a infectat zeci de persoane la Gerota a fost clasat: "Sursa iniţială rămâne nesigură"

Postat la: 22.07.2020 14:18

Procurorii Parchetului General au clasat dosarul în care fostul poliţist Nelu Lupu era acuzat că a infectat zeci de persoane din Bucureşti cu noul coronavirus, după o vacanţă în Israel. Oamenii legii spun că nu s-a putut stabili cert, cu argumente ştiinţifice, împrejurarea în care persoană internată s-a infectat şi dacă această a fost sau nu sursă infectării cvasi-generalizate din Spitalul de Urgenţă "Profesor Doctor Dimitrie Gerota".

Fostul politist Nelu Lupu este cunoscut ca aghiotant al lui Marian Goleac, seful ADP Sector 4, dar si un favorizat al primarului Daniel Baluta. Lupu a sosit din Israel infectat cu coronavirus la inceputul lunii martie 2020 si s-a plimbat in voie, ascunzand ca e bolnav si dand declaratii false, prin Primaria Sectorului 4, in sediul  ADP 4 si printr-ul mall din aceeasi incinta. Mai apoi a fost internat la spitalul MAI "Gerota" unde a contaminat mai multe cadre medicale si mai multi bolnavi. Sotia sefului sau - Marian Goleac - este subprefect al Capitalei - Manuela Goleac - tinuta in functie de binomul Orban-Vela. Reamintim ca Ludovic Orban este in stranse relatii cu Daniel Baluta si presa de investigatii a devoalat o firma din Ardeal prin care cei doi sunt conexati.

„În lipsa altor testări, realizate asupra altor pacienţi, vizitatori, personal medical, anterior sau în perioada internării persoanei vizate, sursă "iniţială" de SARS-COV-2 din Spitalul de Urgenţă "Profesor Doctor Dimitrie Gerota" rămâne nesigură, variantele teoretice - imposibil de înlăturat la un nivel de certitudine impus de standardul de probaţiune utilizat în procesul penal - fiind nenumărate", arată Parchetul General într-un comunicat de presă.

Potrivit procurorilor, „în perioada în care făptuitorul a călătorit în Israel, Israel şi Palestina nu se aflau pe lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă pentru care se recomandă carantinare, respectiv autoizolare la domiciliu, motiv pentru care, atât făptuitorul, soţia acestuia, cât şi ceilalţi membri ai grupului organizat cu care a călătorit nu aveau nicio obligaţie în acest sens, la întoarcerea în România din Israel".

"Cercetările au stabilit că nicio persoană dintre cele care au călătorit împreună cu făptuitorul (80 de persoane) nu a fost confirmată cu virusul SARS COV-2, fapt care, alături de alte probe administrate a dus la excluderea scenariului de infectare cu coronavirus a făptuitorului în cadrul călătoriei în statul Israel", mai arată Parchetul General.

În privinţa "Formularului de evaluare a riscului infecţios la internare", asumat prin semnătură de făptuitor cu ocazia internării la Spitalul de Urgenţă "Profesor doctor Dimitrie Gerota",procurorii au arătat că "acesta este un document intern şi a fost introdus şi ataşat foii de observaţie clinică generală la iniţiativa medicului epidemiolog, formularul întocmit fiind aprobat la dată de 23.06.2017 în cadrul Comitetului Prevenire Infecţii Asociate Asistenţei Medicale, scopul principal al acestui formular fiind depistarea existenţei infecţiilor".

"Necompletarea conformă a unui astfel de formular, impus prin autoritatea statului, poate constitui elementul material al infracţiunii de "zădărnicirea combaterii bolilor", ceea ce în prezenţa cauza nu se aplică, pacientul asumându-şi prin semnătură un formular intern, adoptat anterior apariţiei pandemiei de Covid-19 . Infracţiunea de "fals în declaraţii"presupune că acţiunea făptuitorului de a declara necorespunzător adevărului să aibă că scop producerea unei consecinţe juridice, iar potrivit legii sau împrejurărilor declaraţia în sine să servească la producerea acelei consecinţe urmărite. Cercetările efectuate nu au identificat consecinţe juridice produse prin răspunsul neconform oferit de făptuitor", mai arată procurorii Parchetului General.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu