Dosarul Ayahuasca: Avocatul George Papu argumenteaza ca Thomas Lishman a fost informat oficial ca drogul etnobotanic este legal in Romania!

Postat la: 02.08.2020 18:03

Thomas Lishman, fost ofiţer al armatei britanice, în vârstă de 58 de ani, poate primi 13 ani de detenţie pentru că ar fi facilitat o ceremonie de ayahuasca, o substanţă de multe figuri notabile, anunţă The Guardian in editia sa din 31 iulie.

Thomas Lishman, 58 de ani, a fost arestat la 15 decembrie anul trecut, în urma unei actiuni a forțelor speciale de politie, in celebrul dosar "Ayahuasca" - in care e acuzat si Gelu Oltean, fostul sef al DGIPI - pentru facilitarea unei ceremonii în care medicamentul halucinogenic a fost consumat de figuri importante. Lishman a fost instruit să cunoască tradiţiile şamanilor după ce a părăsit serviciul militar şi a condus ceremonii în judeţul Dâmboviţa. El este acuzat de conspiraţie la trafic cu risc ridicat de DMT (dimetiltriptamină), substanţa psihedelică prezentă în ayahuasca, dupa cum arata sursa citata.

Avocatul lui Lishman, George Papu (foto sus), argumenteaza că britanicul a fost informat în România că ayahuasca este perfect legală, atata vreme cat este vorba despre o substanta etnobotanica, comercializata ca un ceai de plante, nefiind vorba despre un drog sintetizat ca DMT. De asemenea, Lishman acuza mai multe acte de intimidare asupra sau asupra unor apropiati de ai sai, cetateni britanici care au venit sa-l viziteze si care au fost interceptati cu tehnica specifica.

Foto: Thomas Lishman, fost ofiter al armatei britanice

În acest dosar au fost trimişi în judecată de DIICOT, în martie 2020, şi Gelu Oltean, fostul şef DGIPI, şi iubita sa Vanessa Youness. Acuzaţiile sunt constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie a unui imobil şi introducere de droguri pe teritoriul României. Youness şi Oltean organizau reuniuni pentru care percepeau bani şi, sub pretextul unor practici şamanice, „pacienţii" consumau ayahuasca.

Anchetatorii au ajuns să facă cercetări în acest caz, după ce un cetăţean britanic (Lishman) a anunţat că urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu iubita lui Olteanu, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca. Aceasta este cunoscută ca o băutură tradiţională folosită de triburi amerindiene.

DIICOT il acuza pe Lishman ca îşi promova evenimentele de acest fel prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei. Înscrierea participanţilor se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.

YOUness Clinic & Retreats se afla în Răcari, judeţul Dâmboviţa. Cei care îşi doreau să fie prezenţi trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană, dacă aceptau să fie cazaţi în camere pentru două persoane, sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur. Banii trebuiau viraţi într-un cont indicat de către organizator. Înscrierea participanţilor se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu