Ghid de achizitii publice cu dedicatie: Cum se face o inginerie financiară la SEAP cu parandărăt, aparent legală

Postat la: 03.04.2018 15:02

Cand a aparut sistemul public de licitatii pentru achizitii legat de institutiile statului, lupta cu coruptia parea sa fi evoluat semnificativ. De acum inainte, si-au zis multi, n-o sa mai fie loc de furaciuni, de licitatii trucate, de escrocherii financiare si de comisioane mascate. In plus, vor avea sanse egale toate firmele.

N-a fost chiar asa de la bun inceput, lasand loc la licitatii cu dedicatie, dar rata furtisagurilor a scazut vizibil si a lasat loc la afaceri relativ corecte. Nu multa vreme, insa, pentru ca asii afacerilor cu statul au gasit o cale de a fenta legea si regulamentele interne pentru a-si promova propia clientela in detrimentul altor companii private. Iar afacerile cu statul au reinflorit, mascat de data asta, la adapostul crizelor financiare, ferit de ochii DNA. Pentru ca in aparenta licitatii par corecte, ca respecta termene si regulamente de functionare, regulamente care au tot fost schimbate pe SEAP, chiar si deunazi, de 1 aprilie a intrat in vigoare un altul, cu o alta interfata. Lansarea, deci, a noului sistem de achizitii electronice, care poate fi consultat aici.

Daca pe vremuri cea mai buna modalitate pentru licitatii trucate era Metoda Caietul (la fel de valoroasa precum interlopa "metoda accidentul"), prin care se intocmea un caiet de sarcini care era destinat de la bun inceput unei anumite firme de casa - clauzele impuse erau respectate doar de acea firma indiferent cati competitori se inscriau -, acum avem parte de o noua inginerie, pe care am putea-o denumi Metoda Contracronometru. In sensul ca aparitia evenimentului licitativ pe sistemul electronic www.elicitatie.ro se face la o data "x", iar termenul limita de depunere a ofertelor pentru licitatie este la cateva zile, in general sub o saptamana. In acest fel, numai firma de casa, cea agreeata are gata facuta oferta, pentru ca timpul este atat de scurt iar cerintele din caietul de sarcini atat de ample incat e greu ca si alte firme specializate sa apuce sa intocmeasca la timp documentatia.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu