PNL revine la butoanele guvernării: Georgeta Gavrilă, noul secretar general al Ministerului Transporturilor

Postat la: 20.11.2017 16:00

De saptamana trecuta, Ministerul Transporturilor nu mai are secretar general pentru ca cel care ocupa interimar acest post Petre Neacsa si-a dat demisia inainte de a fi demis si a revenit pe functia de director economic al acestui minister.

Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, cele mai mari sanse sa ajunga secretar general la Ministerul Transporturilor este Georgeta Gavrila, actualul secretar general al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat numit de premierul Mihai Tudose pe 6 septembrie 2017. Initial, ministrul Transporturilor Felix Stroe a dorit ca acest post sa fie ocupat de fost secretar general din era Mitrea, Ioan Orbescu, dar dupa cateva ore de scanat ministerul, numirea acestuia a picat. Despre cine este Georgeta Gavrila si cariera sa a scris pe larg jurnalul.ro pe data de 6 ianuarie 2017 in articolul „Succes story: şi bugetar, şi furnizor de boscheţi la stat"

„Georgeta Gavrilă este secretar general în Ministerul Energiei şi unul dintre bugetarii descurcăreţi ai ultimilor ani. Alexe Gavrilă, soţul, a ajuns director la Romgaz, companie din subordinea ministerului pe care îl conduce şi soţia sa, în timp ce pe Andreea Gabriela Gavrilă, fiica lor, o găsim manager de proiect în Ministerul Dezvoltării, detaşată apoi la Ministerul Afacerilor Externe. O familie de succes, care a reuşit să rămână discretă chiar şi atunci când afacerile lor cu bani publici au ajuns în vizorul DNA.

Georgeta Gavrilă este secretar general în Ministerul Energiei din ianuarie 2016, când a fost promovată din funcţia de secretar general adjunct de premierul de atunci, Dacian Cioloş. Cum-necum, cu soţia şefă la minister, soţul Alexe Gavrilă apare ca angajat la Romgaz, companie din stat din subordinea instituţiei, dar şi la Eximasig, asigurător controlat, de asemenea, de stat. Mai mult, Andreea Gabriela Gavrilă, fiica lor, ajunge manager de proiect la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), de unde este detaşată la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Aflată mereu în eşalonul decizionar secund, familia Gavrilă a fost dintotdeauna o răsfăţată a funcţiilor publice călduţe, pe filiera PNL.

Până să fie secretar general la Energie, Georgeta Gavrilă a fost Prefectul Municipiului Bucureşti, între 2012 şi 2014, din 2005 până în 2012 a ocupat funcţia de secretar general la Ministerul Apărării Naţionale, iar din 2000 până în 2005 a activat ca director al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Demnităţi înalte, primite şi pe baza calificărilor sale profesionale primare, metalurgist la Combinatul Siderurgic Călăraşi şi inginer pe Şantierul Naval Tulcea. Ascensiunea fulminantă a Georgetei Gavrilă s-a realizat în tandem cu cea a soţului ei, Alexe Gavrilă, bugetar de lux de-o viaţă întreagă. Prieten cu Crin Antonescu şi preşedinte al PNL Tulcea, Alexe Gavrilă l-a urmat pe fostul lider liberal în Guvern pe când acesta era ministrul Tineretului şi Sportului şi a primit o funcţie de secretar general în această instituţie. Ulterior, Gavrilă bifează numai joburi spectaculoase la stat: vicepreşedinte la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), vicepreşedinte la Consiliul Concurenţei (CC), membru în Consiliul de Administraţie al Loteriei Române, membru în consiliul de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Destinele celor trei membri ai familiei Gavrilă se împletesc armonios ori de câte ori este nevoie. Astfel, în 2009, fiica Andreea Gavrilă publica déjà în revista "Profil: Concurenţa", editată de Consiliul Concurenţei, la care tatăl Alexe Gavrilă era vicepreşedinte. În aceeaşi perioadă, tânăra era beneficiara unei burse de 14.000 de euro, oferită de Guvernul României. În 2014, Andreea Gavrilă a candidat, fără succes, pentru Parlamentul European, din partea PNL. Rămâne însă în structurile legislativului European ca membru al European Youth Event (EYE), o entitate afiliată forului de la Strasbourg. Pe lângă funcţiile de manager de proiect în MDRAP şi MAE, Andreea Gavrilă este activă şi în afaceri, fiind unic asociat şi administrator la o firmă de consultanţă din Bucureşti, Safety Pass Company SRL. Afacerile sunt o altă slăbiciune a familiei Gavrilă, pe lângă apetitul pentru funcţii publice. De la lactate în Tulcea, alături de şefii APIA ai zonei, la arbuştii plantaţi în Sectorul 3, prin contracte ilegale, soţii Gavrilă le-au încercat pe toate.

În februarie 2015, Georgeta şi Alexe Gavrilă cedau părţile sociale pe care le deţineau la Toplact SRL, o fabrică de lactate din Tulcea. Soţii Gavrilă erau asociaţi aici, printre alţii, cu Ioan Gosav, şef al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Tulcea încă de la începutul anilor 2000. Mult mai interesant a fost businessul derulat de soţii Gavrilă prin Eurolex A.G. Consult SRL. Aceştia îi cedează firma angajatului lor, Adrian Enache, în 2009, astfel încât numele unor grei precum pot fi consideraţi secretarul general la MApN, Prefectul Capitalei, vicepreşedintele la CNVM sau CC să nu apară în vreun context penal. Eurolex A.G. Consult SRL a făcut obiectul unei sesizări penale a Curţii de Conturi către DNA, în 2014, cu privire la contracte derulate de firma înfiinţată de soţii Gavrilă cu Primăria Sectorului 3 în anul 2013. Curtea de Conturi a descoperit că firma care are ca domeniu de activitate întreţinerea peisagistică a prestat doar 10% dintr-un contract care avea ca obiect plantarea de arbuşti în Sectorul 3, dar a încasat întreaga sumă aferentă înţelegerii, cu un prejudiciu de 1.545.000 lei adus bugetului de stat. Printr-un alt contract, oferit tot de Primăria Sectorului 3, Eurolex A.G. Consult SRL a beneficiat de întreaga contravaloare de 1.000.000 de lei, deşi nu a prestat decât 30% din serviciile asumate, potrivit Curţii de Conturi.

Ion Teleanu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu