Raed Arafat are plângere penală. Trecutul îl ajunge din urmă pe fondatorul SMURD

Postat la: 13.05.2019 17:53

Familia Aurei Ion, studenta la Medicină în vârstă de 23 de ani care și-a pierdut viața în accidentul aviatic din Munții Apusei, a depus o plângere penală pe numele lui Raed Arafat, fondatorul Smurd.

Avocatul familiei susține că în judecarea cazului nu au fost respectate mai multe proceduri legale, acestuia fiindu-i refuzat, de exemplu, accesul la audierea martorilor. După 5 ani, acest caz a rămas nerezolvat. Mai jos redăm comunicatul trimis de familia Aurei Ion, adresat lui Raed Arafat:

„De cinci ani, familia mea se luptă în justiție, pentru a-i face dreptate Aurei Ion și a afla vinovații. În momentul de față, dosarul ce vizează intervenţia autorităţilor pentru localizarea şi salvarea victimelor se află la Înalta Curte de Casație, care va decide în această săptămână, dacă va fi sau nu clasat, din lipsă de... vinovați!", declară Mariana Ciucă, sora Aurei Ion și vicepreședinta Asociației Aura Ion.

Avocatul familiei nu a avut acces la probe, datele sunt în continuare secretizate, probele au fost alterate, iar plângerile penale, cât și cererea de recuzare a judecătorului Valentin Horia Șelaru au fost respinse.

La termenul din 6 martie 2019, avocatul nostru a cerut declasificarea informațiilor clasificate din dosar, (respectiv nr. S/752/2018; nr. 08079 - 08080/2018; nr. S/754 - S/759/2018 și nr. 1450/2018), dar procurorul Văetiș Marian, reprezentantul Ministerului Public, a susținut că aceste documente nu ar avea legătură cu cauza, deşi acestea se află în dosar. Totuși, art. 33 din Legea nr. 182/2002, statuează "interdicția clasificării ca secrete de serviciu a informațiilor care, prin natura sau conținutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetățenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludării legii sau obstrucționarea justiției".

Stupefiant este și faptul că, deși Procurorul Militar şef de Secție General Vasilache Ioan, prin ordonanța din 04.04.2016, a dispus obligația procurorilor de caz să pună la dispoziția avocatului familiei înregistrările audio-video existente la dosar, acest drept le-a fost respins, un an mai târziu, de către procurorul militar Colonel Lazăr Marian.

Nu în ultimul rând, la ultimul termen din 17 aprilie 2019, avocatul familiei a solicitat punerea în mișcare a acțiunii penale față de Arafat Raed, secretar de stat în cadrul MAI- Șef Departament Situații de Urgență, Dușa Mircea, ministrul MapN și Grădinaru Dorel, inspector general al IGAV.

Motivarea acțiunii penale este susținută de avocatul Laura Beleca prin faptul că "Raed Arafat a fost cel care a dispus intervenția cu aparatul de zbor elicopterul SMURD, aparat ce nu era dotat pentru intervenții în condiții de ceață și pe timp de noapte. Cu toate că, așa cum rezultă din convorbirea telefonică dintre Raed Arafat și operatorul 20 Mureș (fila 15, rândurile 8-13, din vol. 3 de UP) acesta din urmă îl informează pe Arafat despre imposibilitatea elicopterului de a interveni, totuși, Raed Arafat dispune intervenția, deși cunoștea că acest aparat de zbor nu are în dotare funcția de localizare a victimelor şi nici intervenţie în condiţii severe de vreme.

Totodată, am solicitat și citarea lui Grădinaru Dorel, inspector general Inspectoratul General de Aviație al MAI, unul dintre cei care a ordonat intervenția cu elicopterul SMURD, (așa cum rezultă din declarația acestuia aflată la dosarul de UP, conform căreia: „/.../ Menționez că zborul de căutare în plafon este interzis. /.../"). Acesta, deși știa că nu se poate efectua intervenția cu elicopterul SMURD din cauza condițiilor meteo, totuși a ordonat deplasarea aparatului de zbor".

Mai mut! Audieri importante ale persoanelor implicate în dosar au fost făcute în absența avocatului familiei, încălcându-se art. 93 din Codul de procedură penală, potrivit căruia: „În cursul urmăririi penale, avocatul persoanei vătămate, al părții civile sau al părții responsabile civilmente are dreptul să fie încunoștințat în condițiile art. 92 alin. (2), să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală/.../".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu