Strategia de dezvoltare durabilă a României, coordonată de un lider UDMR cercetat de DNA

Postat la: 03.01.2018 08:07

Ca sa nu aiba probleme cu UDMR, PSD condus de Liviu Dragnea a ofeit la inceputul anului trecut diverse posturi bine pozitionate si remunerate pentru anumite persoane garantate de udemeristi. Astfel, in cabinetul Sorin Grindeanu, a aterizat fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, in functia de consilier de stat la Cabinetul prim-ministrului, post pe care-l ocupa si in prezent.

Mai mult, acesta a fost numit şi coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG). Numai ca s-a uitat cam repede de catre PSD si de premierul Tudose ca Lazslo Borbely a fost cercetat de DNA pentru trei infractiuni de trafic de influenta. Procurorii DNA l-au acuzat pe Borbely ca, in 2011, a primit mita in valoare de peste 400.000 lei, in trei situatii diferite, pentru a interveni in cadrul unor licitatii pentru anumite firme:

"1. În cursul anului 2011, Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit de la Ciocan Ioan - administrator al S.C. LESCACI COM SRL Negreşti Oaş, foloase necuvenite, constând în renovarea şi utilarea unui apartament, în valoare de 80.952 lei, pentru a-și exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române" - instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze S.C. LESCACI COM SRL Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de A.N. „Apele Române" prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

2. În cursul anului 2011, Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit de la Molnar Anton Petru - administrator de fapt al S.C. AZIMUT COM SRL Acăţari, foloase necuvenite, constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil aparținând acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru a-și exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul A.N. „Apele Române" - instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze S.C. AZIMUT COM SRL Acăţari, la diferite licitaţii organizate de către A.N. „Apele Române" prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

3. În cursul anului 2011, inculpatul Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit de la o persoană, administratorul a două societăți comerciale, suma de 50.000 euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obţină lucrări în domeniul gospodăririi apelor și să încaseze contravaloarea lucrărilor executate".

Potrivit interceptarilor DNA, in 25 septembrie 2010, Laszlo Borbely intervine in mod expres la directorul Administratiei Nationale "Apele Romane" (martorul David Csaba, ruda apropiata a liderului UDMR-Attila Verestoy) astfel incat acesta sa deremine o societate de proiectare sa-si modifice proiectul de executie in functie de nevoile unei anumite firme (SC Azimut Com SRL Acatari). De precizat ca la acel moment firma in cauza nu avea nicio calitate in cadrul contractului, ulterior acelei date semnand un contract de subantrepriza, fapt interzis de lege, potrivit Romania Libera.

Stenogramele arata cum Borbely era cat se poate de direct in discutia cu David Csaba:

Borbely laszlo:...- Este aici Molnar Anti. Molnar Anti care este un constructor serios.

David Csaba: - Da.

Borbely Laszlo: - Spre deosebire de alţii. Şi spune că aici există două lucruri: unul proiectul Aqua, sau nu ştiu ce a orga...a proiectantului din Sibiu, a făcut cu un beton din nu ştiu câte tone...sau metri cubi, care acum efectiv nu se mai poate face. Ei au propus altul, cu nu ştiu ce şi nu vrea să modifice proiectul, care s-ar putea realiza anul acesta. Pentru că este acolo la proiectul Aqua o p...ă tâmpită, care nu vrea să facă!. Eu nu am nevoie de aşa ceva!"

In plus, prin influenta ministrului de la acea vreme Laszlo Borbely, cerintele inculpatului Molnar Anton au devenit prioritati pentru directorul general al Administratiei Nationale "Apele Romane".

Extras din procesul verbal de redare a convorbirii telefonice din data de 25.09.2010 ora 13:26:45:

„Borbely Laszlo: - Atunci fii amabil şi discută cu el.

David Csaba: - Sigur. Acum vreau să îl sun şi pe Anti, ca să ...

Borbely Laszlo: - Nu o să putem să terminăm dacă nu îi urgentezi, no.

David Csaba: - Îi urgentez şefule, însă, zic...

Borbely Laszlo: ... despre asta e vorba... cu asta să te ocupi!

David Csaba: - Numai cu asta.

Borbely Laszlo: ... după masă să îmi raportezi. Despre asta, cealaltă, despre asta, cealaltă, ştie şi Urzică şi celălalt. Păi, dacă de un proiectant depinde aia că el nu are chef să facă asta, atunci să lăsăm în p...a calului totul."

Si Szepessy Szabolcs, consilier al lui Borbely si inculpat in dosar, primeste dispozitii privindu-l pe Molnar Antal. In 6 octombrie 2010, ora 17:27:10, are loc urmatorul schimb de replici:

„Szepessy Szalolcs: - Bună ziua! Aş fi vrut să vă întreb dacă totul este în regulă sau sunt ceva probleme. Eu am înţeles că lucrurile sunt în ordine şi...

Molnar Anton: - Aproape în regulă, dar acum începe, începe să fie în regulă. Cu Belinul acesta, atâta s-au prostit, din cale afară.

...

Szepessy Szalolcs: - Oricând să mă sunaţi liniştit, Anti...

Molnar Anton: - Na, bine.

Szepessy Szalolcs: - Oricând.

Molnar Anton: - Bine: Atunci... Ar trebui spus ăstora să finalizeze documentaţia acum.

Szepessy Szalolcs: - O să le spun. Bine, bine.

Molnar Anton: - La Aquaproiect.

Szepessy Szalolcs: - Da...

...

Molnar Anton: ... am fost la Bucureşti. Am fost de două ori la Râmnicu Vâlcea şi nu am rezolvat nimic.

Szepessy Szalolcs: - În astfel de cazuri, vă rog să-mi spuneţi...

Molnar Anton: - Păi, cumva... documentaţia şi să semnăm contractul, că încă nu avem nici un contract, nici documentaţie nu avem, nu avem nimic. Dacă o să interveniţi, ar fi bine.

Szepessy Szalolcs: - Bine, bine. O să intervin. Sigur, bine."

Ulterior, DNA a dispus, în 14 ianuarie 2014, neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul lui Laszlo Borbely, întrucât Camera Deputaţilor nu a încuviinţat urmărirea penală a fostului ministru al Mediului, în acelaşi dosar fiind trimişi în judecată fostul lui consilier şi doi administratori de firme, pentru cumpărare de influenţă. Mai mult, Ambasada SUA declara in cazul lui Laszlo Borbely: Toti cetatenii ar trebui sa fie egali in fata legii. Practic, Laszlo Borbely a fost salvat de DNA de votul deputatilor PSD, iar acum coordoneaza startegia de dezvoltare durabila a Romaniei. Incredibil, dar adevarat!

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu