13 cu noroc?

Postat la: 27.05.2020 - 11:59

Dacă ar fi să-l credem pe Ionuț Stroe, ministrul în chiloți, fotbalul nostru s-ar putea relua sâmbătă, 13 iunie. Cum însă nici el nu e de capul lui, a avut grijă să completeze: "Vom reporni fotbalul din momentul când pandemia va permite acest lucru, adică atunci când vom avea mai puține infectări..." Precizare corectă, căreia ar mai trebui să-i adăugăm detaliul că starea de alertă sub care ne aflăm acum se încheie pe 18 iunie, deci cinci zile mai târziu.

Eu zic să fim optimiști și, sperând ca pandemia să se domolească, guvernul să dea undă verde și fotbalului, dacă tot se redeschid terasele și cafenelele! Dinspre FRF, nici o surpriză. Burleanu îl îngână pe superiorul său de la MTS, îngăimând: "Cluburile respectă acum un protocol medical. Vrem să demonstrăm că ne ținem de acest plan, aşteptând permisiunea ca de la 1 iunie să putem intra în antrenamente colective, astfel încât, după câteva amicale, să începem competiția pe 13 iunie". Dar, ca să pună și o notă personală, politrucul federal filozofează nătâng: "Pentru noi, meciurile fără spectatori reprezintă o stare de urgență. Ceea ce înseamnă că este o soluție doar pe termen scurt și nicidecum o soluție viabilă pentru viitorul fotbalului"!

Eu m-aș fi așteptat să ne spună cum va împărți federația către cluburile amărâte cele aproape cinci milioane de euro primite de la UEFA și FIFA tocmai pentru a compensa efectele economice ale pandemiei, dar, pe tema asta, Burleanu tace mâlc. Cum nu s-a pronunțat încă nici în privința noilor stadioane bucureștene, care ar trebui să se afle la dispoziția cluburilor doritoare să le închirieze pentru meciurile lor. E vorba despre Stadionul Steaua, din Ghencea, pe care MApN și-l revendică în exclusivitate, la fel cum Federația de Rugby are pretenția ca Stadionul Arcul de Triumf, de la șosea, să fie proprietatea sa!?! Poate că șeful FRF ar trebui să explice cu ce finanțare s-au ridicat aceste arene și cui aparțin de fapt, să lămurească cine le administrează și cu ce bani. Deocamdată, a făcut-o doar Gică Popescu (bravo lui!), consilierul onorific al premierului Orban pentru CE 2020, care a precizat că ambele stadioane vor fi finalizate curând și predate la cheie de realizatoarea lor, care este...Compania Națională de Investiții, din subordinea guvernului.

Ca să nu omit, totuși, noutățile care preced redeschiderea sezonului, e de bine că Liga și FRF caută împreună soluții, îndeosebi pentru stabilirea barajelor de promovare/retrogradare Liga1/Liga 2, dar mai trebuie fixat și locul de desfășurare a finalei Cupei României. Mi se pare totodată binevenită decizia federației de a permite în meciurile din Liga 1 schimbarea a câte 5 jucători (în loc de 3) și extinderea la 20 a numărului de fotbalişti care stau pe banca de rezerve (în loc de 18).

Dinamo nu s-a vândut nici săptămâna trecută, ibericii i-au mai dat un ultimatum inutil lui Negoiță, care a repetat că e dispus în continuare să cedeze clubul "pe un leu", dar numai unor investitori serioși, nu unor ..."papagali". De pe margine, Mitică Dragomir a lansat tiribomba că s-ar putea întoarce Nicolae Badea și Cristi Borcea, la cârma echipei fiind adus...Victor Pițurcă! Eu rămân sceptic, amintindu-mi ce a declarat Cataramă: că problemele de factură juridică din Ştefan cel Mare sunt atât de complicate și întortocheate, încât ar fi nevoie de doi-trei ani pentru a fi descâlcite. Și, nu în ultimul rând, a ieșit la rampă Victor Becali, vechi dinamovist și prieten nedespărțit al lui Cristi Borcea, care a afirmat că nici vorbă ca fostul mare investitor al alb-roșiilor să revină printre finanţatori. Mai ales că, adăuga Becali, nici măcar Borcea nu aflase de "tunul de 70 de milioane" pe care l-ar fi dat când era în pușcărie! Deci, cam așa stau lucrurile, nici Borcea nu mai e ce-a fost, dar poate ajuta clubul legitimându-i acolo pe toți copiii săi. Dinamoviști pur sânge!

A, și să nu uit: cică scoțienii de la Rangers ar fi gata să pună jos cinci milioane de euro pentru Ianis Hagi. Așa să fie, dar a sărit cu gura fostul internațional Michael Stewart, nedumerit că un club care a pierdut 11 milioane de lire și are nevoie de încă 10 pentru a-și salva sezonul în curs va găsi și cele 5 milioane pentru Ianis. Deși, e drept, sunt euro, nu lire!

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu