"Candidatul manciurian" pentru Bucuresti. Surpriza de la Ponta & Co.

Postat la: 22.07.2020 - 10:14

Accepțiunea clasică a termenului de "candidat manciurian" este familiară celor care fie au citit romanul, fie au vizionat filmele cu titlul omonim.

In politica din SUA sau de prin Occident termenul este folosit pentru a descrie un candidat care vine în mod spectaculos din afara sistemului partidelor politice, deci cu un mesaj antisitem seducător pentru electoratul buimăcit, dar care mai apoi, câștigând și neputând face minuni sau nefiind competent pentru administrație, își exercită mandatul fie in același stil "clasic" pe care îl blama în campanie, fie chiar în slujba Sistemului pe care jurase tot în campanie să nu-l deservească vreodată (candidatura lui Sorin Oprescu din 2008 descrie bine "procedura").

Am aflat zilele trecute că cei care asistă din "umbra" Pro Romania, le-ar fi găsit acestora o astfel de soluție de candidatură pentru primăria București, bună de prezentat peste 3 zile, când se-mplinește termenul anunțat public de către Ponta, adică fix la debutul precampaniei pentru locale. Numele și CV-ul personajului ce poate deveni "candidatul manciurian" sunt chiar mai spectaculoase decât în cazul lui Sorin Oprescu și mai ales, bine adaptate vremurilor de criză și confuzie politică actuale. Numele n-o să vi-l zic pentru că ar fi incorect, si-ntr-un fel, le-ar strica parțial strategia celor de la Pro Romania, ceea ce nu-mi propun și nici nu se face.

Intrebarea este dacă acest candidat ar avea și șanse de câștig. Ar avea! Gabriela Firea, incomodată major de "jocul cu puterea" practicat de către cuplul interimar Ciolacu-Stănescu, și mai ales de dezertarea lui Robert Negoiță (care se pare că va juca un rol de susținere majora chiar a "candidatului manciurian"!), devine limpede că se bazează pe un nucleu pesedist de votanți mult diminuat față de 2016, și putem adăuga aici la minusuri inclusiv votanții de stânga care-au migrat la Pro Romania. Nicușor Dan, alias "Plicușor Ban", a devenit o prezență palidă și dezarticulată, care nu va reuși să mobilizeze decat cca 50% din votanții liberali, pierzându-și simultan și alura de "independent" care i-a asigurat votanți antisistem la precedentele alegeri.

Cel care va fi candidatul manciurian are azi potențial să ia voturi și din stânga și din dreapta, dar mai ales prin profilarea publică de până acum va aduna mulți nehotărâți sau dezamăgiți de lipsa de soluții ale PNL si PSD.

Să mai așteptăm, deci, câteva zile, si-apoi vom comenta "meciul" mai în detaliu. Pân-atunci, mă distrez amar urmărind "gențile cu bani" și ofertele de sprijin logistic cu care cei din stânga "tocmesc" candidați de dreapta, iar cei din dreapta viceversa, în scopul de a diminua șansele adversarului dominant. Cam "atâtica" mai pot azi strategii de duzină ai partidelor, adică devine astfel limpede că nu se vor mai descurca deloc prin apariția intempestivă și bine sustinuta financiar si mediatic a candidatului pe care vi l-am semi-devoalat azi.

Cozmin Gușă

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu