Ciocanul lui Mohammad

Postat la: 03.08.2020 - 07:12

Trebuie să recunosc că m-a surprins net simbolistica electorală a candidatului Mohammad Murad! Pe fondul apariției a tot felul de imprimeuri, ceasuri cu cuc sau năframe înfipte-n băț, "independentul", ghilimele pot fi puse oriunde, Mohammad m-a impresionat cu o simbolistică bine aplicată și curajoasă!

Domnia sa și-a făcut apariția pe scenă ținând în mână un ciocan! Și asta când? Într-un moment în care tot mai multe persoane au început să își ascundă din nou trecutul muncitoresc și adeziunea personală la mișcarea proletară din întreaga lume! Se știe că, după despărțirea forțată de seceră, ciocanul a trăit într-o prelungită perioadă de pribegie... Deși sunt destui cei care aduc elogii ciocanului, nici un alt politician nu s-a mai afișat cu el pe față, cu atât mai puțin într-o campanie electorală! Pentru unii, relația dintre ciocan și Mohammad reprezintă o premieră scandaloasă!

Nici vorbă. Cu o săptămână în urmă, Mohammad Murad se lăuda în gura mare că o să anunțe dacă va candida sau nu, dar se vedea pe fața lui că nu era în stare să o facă! Îi lipsea impulsul. Și acesta i-a venit în timp ce se certa cu premierul Orban, căruia i-a reproșat că nimic nu știe să facă, nici măcar atunci când ține în mână un ciocan! În timp ce domnia sa știe 10 meserii la perfecție! Prin apariția sa în public alături de un ciocan viguros, Mohammad readuce în atenție clasa muncitoare și rolul ei în societate...

Cadrul festiv în care domnul Mohammad Murad și-a lansat candidatura la șefia Primăriei Constanța seamăna foarte mult cu sala de festivități a Școlii de meserii absolvită de investitorul libanez... După cum știți, domnia sa a declarat că stăpânește la perfecție 10 meserii, care, zice el, îl ajută să fie mai deștept decât primul nostru ministru! Ca să vezi și să nu crezi! În astfel de momente electorale, contează foarte mult maniera în care candidatul își face apariția pe scenă. De preferat, una cât se poate de spectaculoasă și de luminoasă, care să îți ia ochii, cum se spune! Mohammad a apărut pe scena hotelului său, ca și cum s-ar fi împiedicat de o găleată cu apă uitată în drumul lui! Inițial, am crezut că a dat buzna un pompier de la ISU, dar ciocanul ne-a dus în eroare...

În a doua fază a lansării candidaturii sale, ne-a derutat un stetoscop care se bălăngănea la gâtul cuiva... Balanga-Balanga-Balanga... De regulă, de câte ori apare un stetoscop bălăngănindu-se la gâtul cuiva, știu sigur că prin preajmă se află doctorul Neagoe! Și asta se întâmplă încă de pe vremea când domnia sa era primarul Constanței! În timp, a mai rămas doar amintirea stetoscopului! În cazul libanezului, care, după ce a acaparat turismul, vrea și Primăria Constanța, ciocanul și stetoscopul reprezintă un simbol autentic. Cu ciocanul dai și cu stetoscopul asculți!

Lui Mohammad, i se împlinește o mai veche dorință înfiripată încă de pe vremea când ciocanul său nu funcționa, iar Radu Mazăre folosea stetoscopul pe post de bici! Cum visa el, când Radu Mazăre îl plimba ca pe nea Alecu, să candideze la Primărie! Cu 10 meserii ale sale la activ, nici nu mai avem nevoie de servicii utilitare pentru populație!

Atmosferă specifică țărilor nisipoase, unde nu s-a separat grâul de neghină. Suntem pe un platou cinematografic amenajat ad-hoc la intrarea în stațiunea Olimp. Sunt, de fapt, două platouri. Unul cu oaia și berbecul domnului Alecu și altul cu porc pentru cei cu buletin de New York.

Mohammad Murad este supărat pe noi și nu îi mai trece! De când domnia sa este șef cu turismul, mi-au rămas câteva imagini bine întipărite în memorie... Mă opresc aici și întreb: Platforma electorală a domnului Mohammad Murad, habar nu am ce conține și, la ce echipă joacă! După oaia și berbecul, urmează cei câțiva palmieri, jerpeliți și vai de mama lor, care au supraviețuit până astăzi noului regim. Cu palmierii și-a început Radu Mazăre cariera de primar și a sfârșit cu samba pocită a ultimului carnaval brazilian de Dunăre...

Stau și mă întreb, în situația în care ajunge primar, cu ce o să-și înceapă Mohammad mandatul? Cum se va scurge prima din cele 1001 de nopți! Ca primar antemergător. Dacă are "norocul" să prindă o pană de curent, că aia de somn s-a terminat, să apeleze la serviciile "vicelui" Babu! Cam întuneric la lansarea candidaturii sale la Primărie! Babule, iar ai stins lumina sau ai mai îmbrâncit o angajată de la OPC-ul lui Cattani! După cum observați, avem în continuare ciocănarii noștri autentici, nu era nevoie să mai vină și candidatul libanez cu ciocanul lui!

Apropo, halatul, de unde are Mohammad halatul ăla alb? Dacă e și medic de profesie, mai bine i-ar lua locul lui Arafat! Că medicina, dacă nu o practici la zi, devine riscantă! Mai ales dacă încerci să acoperi ciocanul cu halatul!

Lucian Cristea

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu