De VAR și-amar!

Postat la: 03.03.2020 - 09:29

Jos pălăria în fața lui Dan Petrescu, pentru tot ce-a reușit cu Clujul! Victoria de la Sevilla - obținută la potou, dar anulată de VAR (Video assistant referee) - ar fi fost pe deplin meritată, asigurând ceferiștilor o calificare la care aveau dreptul . După dubla confruntare cu andaluzii, Bursucul poate fi mândru de băieții săi, iar băftosul Lopetegui n-o să uite prea curând momentul din minutul 87, când golul lui Păun l-a făcut să-și scuipe-n sân și să trăiască disperarea eliminării, pe ditamai Estadio Sanchez Pizjuan!

Adevărul e că, după înscrierea golului, toată lumea a explodat, acolo ca și aici, acasă, unde am murit și am înviat succesiv, în așteptarea verdictului care trebuia să vină din camera VAR. Așa-zisul henț (involuntar!), atribuit lui Traore, fusese trecut cu vederea (sau neobservat?) de centralul Treimanis, așa că s-a apelat la decizia arbitrului VAR Stuart Attwell. De altfel, și în dezbaterile noastre televizate, cei doi foști mari arbitri internaționali care sunt Crăciunescu și Porumboiu au avut poziții diametral opuse, cel dintâi susținând că golul nu trebuia anulat, întrucât hențul fusese neintenţionat. Porumboiu a invocat însă noua prevedere regulamentară, intrată în vigoare vara trecută, potrivit căreia "orice gol înscris sau creat cu ajutorul mâinii va fi anulat, chiar dacă este accidental". Drept urmare, arbitrul Treimanis a anulat golul, CFR-ul a fost eliminat din Europa League, iar presa spaniolă l-a declarat "omul meciului" pe ...Stuart Attwell, arbitrul VAR!

Am observat însă că Dan Petrescu a venit la conferința de presă de după meci fluturând regulamentul și mă întreb dacă FRF-ul lui Burleanu s-o fi achitat de obligația de a aduce la cunoștința oficialilor din cluburile românești această modificare . Eu nu-mi amintesc ca - din august 2018, când a intrat în vigoare noua prevedere - federația să fi făcut publică o noutate de asemenea importanță și sunt absolut convins că Dan Petrescu ținea în mână la conferința de presă regulamentul neschimbat. Oricum, e VAR și-amar de ghinionul clujenilor, al nostru și al fotbalului românesc, care se întoarce acum la play-off-ul pornit deja cu așteptatele...surprize. Ținând parcă să-i dea dreptate lui Radu Banciu, Viitorul lui Hagi și-a împărțit primele puncte de acasă exact cu Voluntarii. Totuși, nuuuu, nici vorbă de blat, cum destui ar fi tentați să șușotească, iar dacă la Ovidiu nu s-a jucat la mica înțelegere, nici 2-2-ul de la Botoșani, al FCSB-ului, nu poate fi privit chiorâș, nu-i așa?!

În fond, steliștii s-au cam dezumflat, în vreme ce prietenii lor botoșăneni au tot dreptul să spere, fiind la un pas de Cluj. Ne-o spune chiar Becali, după remiza de acum, evocând o poveste mai veche: "Dacă dădeam 200.000 de euro în meciul cu Poli Iași (din 2018-n.n.), eram campion. Așa mi-au transmis atunci. Dar nu mai există așa ceva. Acum e play-off, poate oamenii ăștia trag la titlu". A ieșit deja mare tămbălău, Gigi vrea să dea în judecată un comentator sportiv, Iftimie i-a blocat accesul telefonic lui Prunea (după ce primise de la acesta sms-ul "Nici în vremea Cooperativei nu se întâmpla așa ceva. Să vă fie rușine, blatiștilor!"), iar lui Vintilă, finanţatorul Stelei i-a transmis un ultim avertisment. Și suntem abia la debutul play-off-ului...

Necazul e că pe 26 martie ne așteaptă barajul din semifinala cu Islanda, pe care-l jucăm în deplasare, la frigurosul Reykjavik! Un meci de a fi sau a nu fi la Euro 2020, ţintă până la care am mai avea și o finală de calificare, în eventualitatea că trecem de islandezi. Selecționerul Mirel Rădoi încearcă să-l readucă la națională pe fundașul Ștefan Radu, care evoluează cu succes, de 11 ani, la Lazio. Ajuns la vârsta de 33 de ani și tot în formă, "italianul" s-ar întoarce la echipa națională (în care adunase 13 selecții) după aproape șapte ani, iar selecționerul tocmai avea de gând să-l mai viziteze, când au intervenit restricțiile generate de...coronavirus, amânând deplasarea lui Rădoi. E cert însă că revenirea lui Ștefan Radu ar fi un câștig serios pentru națională, în vederea barajului de la Reykjavik și poate că și onor federația va pune măcar umărul. După ce, să nu uităm, tot Burleanu și ai săi ne-au împins în fața acestei ultime șanse cu campania ratată de Cosmin Contra!

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu