Duckadam de la Craiova

Postat la: 08.08.2019 - 08:43

Pronosticurile la care m-am încumetat săptămâna trecută s-au dovedit exacte: trei dintre echipele românești merg mai departe în preliminariile cupelor europene. De căruță a rămas doar Viitorul lui Hagi, dar care a obținut, cum speram, victoria de onoare (2-1) în fața belgienilor de la Gent.

Până la urmă, e și asta o satisfacție pentru pepiniera lui Gică, ca și pentru el însuși, care a explicat cu resemnare că bugetul Viitorului se cârpește doar din vânzările de jucători crescuți acolo. Iar cu amărăciune, Hagi a adăugat: "Dacă mâine aș fi președinte, aș investi în cele trei segmente sociale: sport, cultură, sănătate. Uitați-vă dacă s-a făcut ceva în aceste domenii în ultimii 30 de ani. Sunt bani, dar sunt investiți unde nu trebuie!" Adevărul e că, în toți acești ani, în care marile performanțe s-au rărit până în pragul dispariției, bugetarea sportului a fost împinsă la "și altele", finanțările fiind mai degrabă jenante, ceea ce n-a împiedicat mai-marii zilei să se afișeze rapid cu laureații noștri internaționali, după succesele lor.

Să ne întoarcem însă la aventura din cupele europene, care continuă și săptămâna asta, cu meciurile din turul III al preliminariilor. În Champions League, clujenii de la CFR, deși conduși cu 1-0 în returul cu Maccabi, au reușit să revină și chiar să ia avantaj până la pauză (1-2), partida încheindu-se 2-2 și asigurând astfel calificarea echipei lui Dan Petrescu. Numai că următoarea adversară, Celtic Glasgow, infinit mai dificilă, venea cu vreo 50 de titluri de campioană a Scoției, dintre care 8 succesive în ultimele sezoane! Înaintea întâlnirii de miercuri seară, antrenorului Neil Lennon declara că elevii săi sunt pregătiți pentru dubla confruntare cu "foarte vicleanul Petrescu", bucurându-se că returul se va juca la Glasgow. Eu rămân totuși încrezător în șansa clujenilor, cu condiția ca în meciul de aseară să fi reușit tradiționalul 1-0 al Bursucului, pentru ca în retur să-i vedem la lucru și...viclenia defensivă.

N-am cuvinte să vă spun ce mare satisfacție am trăit la victoria Universității Craiova în fața honvezilor, într-o partidă crâncenă la care mă așteptam, după persiflările budapestanilor la remiza din tur. Că fanii craioveni și-au făcut datoria cu prisosință e la fel de adevărat, dar ne va și costa... bricheta care l-a vânat pe arbitrul Hunter (!), trimițându-l la vestiare și determinând înlocuirea sa cu Robertson, cavalerul de rezervă. Iar cum prelungirile au lăsat tot albă tabela de marcaj, a urmat barajul de penalty-uri, în care portarul Pigliacelli a fost cât pe-aci să egaleze performanța lui Duckadam, apărând "doar" trei lovituri de pedeapsă și asigurând astfel calificarea oltenilor. Astă seară (joi), pe stadionul „Ion Oblemenco" urmează prima confruntare a craiovenilor cu AEK Atena, la care UEFA n-a apucat să dicteze sancțiunea de golire a tribunelor. Spre norocul nostru, deși...

Și-acum, despre rușinea-rușinilor sau, ca să-l citez pe Gigi Becali, "cel mai rușinos meci din istorie!" Poate părea greu de crezut dar, după acel 3-0 izbutit de steliști la Erevan, returul de la Giurgiu s-a încheiat cu victoria armenilor, la scorul de 3-2 (2-1). Până și eu sunt tentat să devin puțin mistic, fiind convins că Gigi a scuipat în sân de cel puțin trei ori la gândul că necuratul și-a băgat coada în echipa lui! Drept urmare, păcătoșii de serviciu au fost afurisiți pe loc de cuviosul finanțator, Salomao și Moutinho fiind scoși de pe lista UEFA, Bălașa trimis (definitiv?) la spovedanie, iar antrenorul Bogdan Andone, dezlegat de toate obligațiile contractuale cu FCSB, fiind obligat să demisioneze. Problema e că steliștii au obținut, totuși, calificarea în turul III al Europa League, în care vor întâlni astă seară formația cehă Mlada Boleslav. Rămâne de văzut cum vor reuși bucureștenii să facă față unui asemenea moment, fără antrenor (nici Mangia, nici Zenga, nici Anghel, nici Roșu) și cu vreo 10 jucători accidentați, în condițiile în care Gigi a repetat de câteva ori că nu-l interesează campionatul intern, ci doar cupele europene. Dumnezeu cu mila însă, că... poate-poate!

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu