Gruparea Mazăre la intern, Moga la Interne!

Postat la: 18.07.2019 - 08:08

Într-o imagine simbol, senatorul Nicolae Moga apare într-o poziție nefirească cu degetul mijlociu de la o mână ridicat ostentativ în sus. Secvența a rămas un mister. E salutul unui șofer?

Revin cu istoria la zi. Actuala conducere a PSD Constanța ar trebui să se uite într-o oglindă mare și să se ia la palme după schema unui solfegiu. De necrezut, deși principalii capi se află în detenție, fiind condamnați la ani grei de închisoare, gruparea Mazăre continuă să dea miniștri! Chiar dacă nu strălucesc prin ținută sau inteligență!

M-am întâlnit, la sediul PSD Constanța, cu Nicolae Moga. Cândva, un interlocutor plăcut de dialog, chiar simpatic. S-a uitat urât la mine. Cu două zile în urmă, scrisesem un editorial critic la adresa sa. Ca atare, m-a întâmpinat cu o privire care a anulat din start orice tentativă de-a mea de a schimba două vorbe cu domnia sa. Mi-am spus în gând: "Ce mimică reușită de ministru (fioros) de Interne are și Moga ăsta!"

Am avut gura aurită! Nicolae Moga - propus ca ministru de Interne!
La capacitatea lui de a se mișca și roti în teren, în jurul propriului său ax, senatorul Nicolae Moga seamănă cu un roboțel apt să o întoarcă rapid ca la Ploiești. Ce-i drept, mișcarea ca la Ploiești este una mai mult decât vitală pentru un politician de clasă, ceea ce nu este cazul domnului Moga. În schimb, domnia sa are alte virtuți care țin de mobilitatea, de capacitatea de a căpăta diverse forme și de a se camufla în orice este posibil.

Spuneam, într-un material, că marele urs pesedist Nicolae Moga a încheiat perioada de hibernare. Cât timp s-au dus lupte înverșunate în PSD, s-a ținut departe de schimburile de focuri din toate pozițiile și atacurile la baionetă. Oarecum nostalgic, domnul senator a înlocuit baioneta cu umbrela, ceea ce a provocat o oarecare stare de instabilitate și neliniște printre simpatizanții săi.

Umbrela are o semnificație aparte. Ea marchează începuturile emancipării politicienilor puși pe bătaie, care au înlocuit formulările dure de altădată cu mult mai sensibila frază "Ba pe-a mamei dumneavoastră!" Chestorul a stat în banca lui...

Și de ce să fi făcut scandal de vreme ce îi mergea, și îi merge, foarte bine și azi, fără să se murdărească pe haine?! După ce a ridicat case pentru pitici, Nicolae Moga s-a dedicat politichiei, fiind animat de dorința de a ieși de sub tutela grupării Mazăre. Asta a fost preocuparea sa de bază. Să își spele imaginea. Cum să se reactiveze singur, încercând să o rupă definitiv cu trecutul măzărist!

În acest sens, a avut din nou noroc. În calitate de chestor, îl însoțea pe președintele Traian Băsescu pretutindeni prin Palatul Parlamentului! A fost o schimbare capitală de imagine. Mă întreb însă cum se simt, acolo, jos, în celulă, foștii săi camarazi?! Unii în pușcărie, alții la chindie!

Revin asupra unor idei dintr-un editorial scris de mine.
Ursul Moga a știut ca nimeni altul să valorifice perioadele de hibernare, adaptându-se din mers de la doctrina liberală la cea pesedistă. Și-a asigurat singur sub unghiuțe seul necesar ca să treacă iernile grele de la noi.

Și-a amenajat, în zona localității Ion Corvin, polul sărăciei din Dobrogea, mai precis în satul Brebeni, o stațiune, cu circuit închis, cu cabane de vânătoare, piscină, pârtie de schi și instalație de teleschi! La Ioan Corvin, pentru unii săteni, pâinea este un lux! Au dumnealor un ministru de lux? Auuuuuuu... Dar, deși toate sunt pe numele fiului său, ceea ce nu e rău!

În majoritatea timpului alocat prosperității patriei și poporului său, Nicolae Moga este absent din viața politică, fiind preocupat mai mult de propria sa hibernare. Singurele perioade în care devine mai agitat sunt campaniile electorale. Dar, ca și Dragnea, nu are noroc la oameni! Ultima campanie a fost de-a dreptul dezolantă...

Echipa de campanie, cu Moga pe post de coordonator, a fost lipsită de valoare. Nicușor Constantinescu l-a acuzat de lipsă de verticalitate. După ce și-a dat demisia oarecum forțat pentru înfrângerea suferită, a revenit și a țintit o funcție în conducerea partidului! După ce și-a asigurat un nou mandat de senator, o bună bucată de vreme, marele urs pesedist s-a retras în vizuina sa.

Propunerea ca domnul senator Nicolae Moga să fie numit în funcția de ministru de Interne a provocat clasicele comentarii din gruparea tematică: "De ce el DA și eu NU?" Se fac trimiteri la diverse analize și sinteze. Se cântărește, atât candidatul, în cazul său, praful de pe tobă. Se dezleagă nodurile din papură pentru o scurtă trecere în revista tehnică. Practic, se pune o singură întrebare. Citez: "Pentru care merite a fost aruncat atât de sus!"

Doar niște indivizi măcinați de invidie ar putea pune la îndoială contribuția inestimabilă a domnului Moga la dezvoltarea unor obiective din județul nostru! Cu sprijinul său neprecupețit, satul Ion Corvin a căpătat statutul de stațiune montană pentru sporturi de iarnă. Din exces de zel, domnul Moga se străduiește să schieze în tot timpul anului, ca să ilustreze continuitatea în ce privește grija față de amărăștenii din stațiunea mondială de schi Ion Corvin-Brebeni.

Lucian Cristea

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu