Praz... nicul oltenilor

Postat la: 29.06.2020 - 13:23

Duminică seară, după spectaculosul derby dintre CFR și Craiova, câștigat de băieții lui Bergodi cu 3-2 (1-0), mi-ar fi plăcut să fiu în Bănie, pentru a trăi alături de extraordinara galerie a oltenilor extazul de după marea victorie de la Cluj!

Chiar mi-a fost ciudă că nu s-a găsit măcar o televiziune care să-și fi trimis acolo un reporter, pentru a imortaliza la cald reacțiile fanilor. Abia marți dimineață au apărut câteva secvențe nocturne de la aeroportul craiovean, unde se strânseseră suporterii pentru a-i întâmpina cum se cuvine pe învingătorii din Gruia, urcați la un singur punct de campioana en titre, după cel mai frumos meci din acest campionat.

Înaintea derby-ului, Dan Petrescu se declarase conștient de dificultatea confruntării cu Bergodi și elevii săi, enumerând câteva dintre atuurile craiovenilor, în frunte cu Cicâldău, Nistor și Ivan. Nu l-a nimerit însă și pe Koljici, adică exact bosniacul cu statură de portar (1,91m), cu viteză de extremă și șut năprasnic, care-l va umili în minutul 10 pe teribilul Arlauskis, cu o ghiulea expediată de la vreo 25 de metri! Era 1-0 pentru olteni și apărarea ceferiștilor dădea primele semne că se clatină, fiind numai începutul îngenuncherii, pentru ca în minutul 39 același Koljici să fie aproape de 2-0, ratând singur cu portarul o ocazie uriașă. Noroc cu Arlauskis, căruia CFR-ul ar trebui să-i ridice o statuie pentru tot ce a oferit echipei până acum și, mai ales, pentru imperioasa nevoie de el în ultimele cinci etape.

Deci, la pauză, clujenii au plecat învinși la vestiare, unde e de bănuit ce va fi fost la gura Bursucului zbârlit (de-aia nici nu-l vrea Becali!), care nu a scăpat, nici de data asta, de un binemeritat cartonaș galben. Reveniți pe teren bosumflați, ceferiștii au mai încasat un gol în cinci minute (Mihăilă, min.50) și de-abia când au realizat că e cam groasă s-au (mai) trezit din pumni. Deac a redus scorul în min.60, cu un șut splendid de la marginea careului, iar Vinicius a egalat cu o lovitură de cap: 2-2! Era minutul 70 și se profila o remiză împăciuitoare, suficientă pentru CFR, onorabilă și pentru craioveni, dar insuficientă în cursa lor spre titlu. M-aș fi așteptat, totuși, ca elevii lui Dan Petrescu să forțeze câștigarea meciului dar, cum n-au făcut-o, convinși probabil că și-au asigurat titlul, au lălăit-o pe final.

Și uite-așa a venit minutul 88, când Cicâldău i-a păcălit mat întâi pe Camora și-apoi pe Arlauskis, înscriind al treilea gol al craiovenilor: 3-2! Drept urmare, învinsă pe propriul teren, CFR Cluj a ajuns să se uite cu îngrijorare înainte, știind că mai are de înfruntat FCSB la București și Craiova în Bănie, în timp ce băieții lui Bergodi îl așteaptăpe Becali tot la ei acasă, unde titlul disputat cu ceferiștii se va tranșa cu trofeul pe masă. Se întrezăreşte, așadar, un palpitant final de campionat, salutar în condițiile pandemice (încă neîncheiate!) care ne-au văduvit atâtea luni de spectacolul fotbalistic. Să sperăm că vom scăpa până la urmă și de nebunia covidului şi că vom vedea spectatorii din nou în tribune, măcar la viitorul derby din Bănie. Abia atunci vor putea organiza și fanii Craiovei praz...nicul oltenesc!

În încheiere, nu pot trece peste ultima umilință suferită de Dinamo, învinsă acasă și de Voluntarii lui Teja (0-1). Cu patru înfrângeri în patru meciuri, echipa din Ștefan cel Mare ocupă ultimul loc din play-out și e pe punctul de a-și face bagajele pentru... Liga a 2-a, dacă vă puteți închipui așa ceva. Sora ei de suferință, Chindia Târgoviște, a rămas și fără Viorel Moldovan, care și-a făcut publică plecarea. Poate îi dă o idee și lui Negoiță, dacă tot n-a găsit pe nimeni să-i plătească un leu pe echipă!

P.S. În weekend, la Cluj, se anunță revenirea Simonei Halep. Nu va fi însă decât un meci... demonstrativ de dublu-mixt , în timp ce restul tenismenelor de acolo vor juca pentru premiul de 30.000 de dolari al "Sports Festival". Să fie un semn sau Simona n-a vrut să le ia banii colegelor sale?

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu