Roland GarrOslo

Postat la: 05.06.2019 - 17:59

N-ați vrea să fiți în pielea mea, luni seară, când mă apuc să dau în bobi ca să aflu cum ne va fi în weekend-ul ăsta, pe care-l vom trăi, palpitant, între Paris și Oslo! Ar fi de-a dreptul entuziasmant s-o vedem pe Simona câștigând din nou Roland Garros-ul, cum ne-am bucura din plin de o victorie a tricolorilor în meciul cu Norvegia, esențială în cursa de calificare la Euro 2020. E însă abia luni seară și, cum mai e mult până departe, e cazul s-o iau de-a fir a păr.

La Roland Garros, s-au prăbușit pe rând anul acesta o groază de super-stele ale tenisului, dintre care nu lipsesc Naomi Osaka, Serena Williams, Kerber, Wozniacki, Kvitova, Pliskova, Sabalenka, K. Bertens, Muguruza, Svitolina și alte asemenea câteva (Garcia, E. Mertens, Kontaveit etc). Și asta doar până la sferturile de finală! E cutremur fără precedent, iar explicația stă într-un val de puștoaice, de 17-19 ani, care au luat la tocat starurile WTA, începând cu Vondrousova, continuând cu Anisimova și ajungând la Iga Swiatek, eleva poloneză care-i pusese gând rău și Simonei noastre. Mersese vorba că domnișoara Iga asta chiar se învoise de la școală ca să participe la Roland Garros, după ce câștigase anul trecut Wimbledonul junioarelor. Acum însă, când tocmai a sărbătorit la Paris împlinirea majoratului, Simona Halep i-a servit un tort de ciocolată amăruie (6-1,6-0, în doar 45 de minute), cu adevărat de neuitat!

La conferința de presă de după meci, talentata jucătoare poloneză s-a dovedit fair-play, mărturisind că o urmărește pe Simona din copilărie, fiind convinsă că e cea mai bună și că merită să câștige din nou French Open-ul parizian. Așa să fie și ... dziękuję bardzo, Iga! Noi însă mai aveam de tremurat, pentru că Simona dădea, chiar în turul următor, peste cealaltă mare revelație a turneului, americanca Amanda Anisimova, care este mezina din Top100 WTA, la cei numai 17 ani ai ei. Nu mă îndoiam că urma o super-confruntare, pronosticul meu fiind că se va întinde pe trei seturi, la capătul cărora mizam pe victoria Simonei. După care, cu Dumnezeu înainte, dar fără...Vondrousova, că ar fi culmea!

Și-acum, să trecem la meciul de la Oslo al fotbaliștilor tricolori, care vor juca vineri cu Norvegia, pentru ca luni să urmeze partida cu Malta. O dublă importantă din cursa de calificare la Euro2020, pe care o abordăm deja de pe locul trei în grupă, devansați de Spania și Suedia. Gică Popescu a precizat că victoria de la Oslo devine obligatorie pentru a ne permite să aspirăm la primele două locuri din grupă, ceea ce nu va fi atât de simplu cum crede Cosmin Contra. Selecționerul mi se pare ușor aerian cu declarația făcută în cantonamentul de la Mogoșoaia:"...Cu puţină atenţie şi dacă eliminăm anumite greşeli pe care le-am făcut, putem să câştigăm împotriva oricărui adversar!(...) În cap am o formulă de echipă şi văzând ce se va întâmpla la antrenamente voi vedea, să fiu inspirat şi să aleg cea mai bună formulă".

Pe asta mizez și eu, că formula pe care Contra o are în cap va împinge naționala la un joc ofensiv, cu atât mai mult cu cât dintre cei convocaţi nu lipsește (din păcate!) decât Răzvan Marin, căruia Ajax nu i-a permis să participe la aceste două jocuri de calificare. În rest, lotul e complet, nu sunt nici accidentări, așa că premisele sunt favorabile. Cu condiția să nu omitem avertismentul lansat de Gică Popescu: "Aşa cum au stat lucrurile la începutul acestei campanii, avem nevoie - aş spune mare de tot!- de ambele victorii. În momentul în care nu vom reuşi să câştigăm în Norvegia, cred că şansele pentru ocuparea primelor două locuri se vor diminua considerabil. Însă eu sper să fie inspirat Cosmin, să aleagă echipa cea mai bună şi să reuşească să câştige în Norvegia. Acela este meciul important. Cu Malta nu cred că avem probleme, nu cred că am ajuns la nivel atât de scăzut să nu batem Malta".

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu