Ultimul mohican

Postat la: 16.06.2020 - 07:34

Fotbalul românesc s-a reluat ca vai de lume. După trei luni de șomaj tehnic, în care regulile sportului au fost decise de specialiștii în carantină, iar oamenii de fotbal au trebuit să accepte fel de fel de izolări, repornirea s-a făcut cu două meciuri... amânate și înșirarea celorlalte de vineri până marți!

Ca să se afle-n treabă, Burleanu și ortacii săi s-au cerut și la guvern, măcar așa, de florile mărului, întrucât, nefiind un joc de societate, de tipul păcănelelor, fotbalul nu-și poate permite să deschidă și casele de bilete, câtă vreme pandemia mai bântuie și prin ograda noastră. Iar dacă tot nu l-au înduplecat pe premierul Orban, alde funcționarii de la federație și ligă au decis de capul lor -dar pe măsura propriilor salarii! - niște amenzi astronomice pentru cluburile amărâte care ar păcătui prin infectare, oricât de accidentală ar fi ea.

Infinit mai inspirat și, oricum, distanțat social de federație a fost însă Gică Hagi, care a ales calea cea dreaptă, ducându-se direct la ministrul sportului, Ionuț Stroe. I-a dat cadou un tricou cu autograf, l-a poftit să-și facă și un selfie împreună, după care i-a pus pe masă propunerile sale pentru așezarea fotbalului românesc pe baze inteligente. Nu mai reiau ideile lui Gică, dar subscriu la ele integral, fiind convins că și ministrul sportului și le va asuma. Mai ales că e craiovean get-beget, iar fiul său e chiar fotbalist și are Viitorul în față!

Derby-ul de la Cluj, dintre CFR și FCSB, a fost paradoxal: bucureştenii au jucat mai bine, dar au pierdut, în timp ce clujenii, de nerecunoscut, au obținut victoria, distanțându-se la 7 puncte de steliști și craioveni. Putem considera, aşadar, că echipa lui Dan Petrescu e ca și campioană, pentru a treia oară consecutiv, având avantajul că va susține tot în Gruia și meciul cu oltenii. Repet însă, băieții lui Vintilă au oferit un joc net superior gazdelor, au avut și patru-cinci ocazii de gol, salvate miraculos de Arlauskis, căruia ceferiștii ar trebui să-i fie recunoscători pentru această victorie.

De cealaltă parte, steliștii au plătit gafa lui Ovidiu Popescu, care și-a dat cu stângu-n dreptu' cum se spune, oferindu-le clujenilor un autogol de mai mare rușinea! Vinovăția lui ar trebui împărțită totuşi cu cea a lui Vintilă, cel care l-a distribuit pe mijlocaș în poziția de fundaș stânga, deşi Becali i-l recomandase pe Filip. Antrenorul se face că plouă, declarând sus și tare că echipa sa nu a renunțat nici acum la speranța de a deveni campioană.

Dar altceva m-a supărat şi mai mult la Bogdan Vintilă, și anume atacul lui la Duckadam. Ați aflat de-acum că duminică, înaintea derby-ului de la Cluj, Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei de la Sevilla, și-a anunțat demisia din funcția de președinte onorific al FCSB, pe care o deținea de un deceniu, primind și un salariu, mai degrabă simbolic, de 2.000 de lei. Din această poziție, Duckadam a fost ultimul și singurul stelist autentic rămas să lupte lângă Gigi Becali cu Talpan și toți cei care refuzau să accepte FCSB-ului dreptul și calitatea de urmașă a Stelei.

În toți acești ani, marele portar a fost jignit în fel și chip de adversarii echipei, și-a asumat bărbătește și postura ingrată, ca și supărarea foștilor colegi, grupaţi în jurul lui Marius Lăcătuș cu speranța de a reconstrui Steaua de altădată. Și nu numai atât! Duckadam a fost mereu lângă antrenorii care s-au perindat la cârma FCSB, cu experiența și cu sfaturile sale, dar iată că a venit acum momentul să-și anunțe demisia! El își explică decizia arătând că, în ultima vreme, nu l-a mai consultat nimeni, ba n-a mai fost întrebat nici de sănătate, când tot lotul a trecut prin testările antivirus. În schimb, s-a trezit și cu tăierea a 75% din banii pe care îi primea. Concluzia logică - FCSB nu mai are nevoie de el. Și a procedat în consecință...

La 7 mai 1986, am fost prezent în tribunele Estadio Sanchez Pizjuan de la Sevilla, la marea finală a Cupei Campionilor Europeni dintre Steaua și FC Barcelona. Am trăit deci la fața locului, pe viu, dramatismul acelui meci, apoi copleșitoarele emoţii ale barajului de penalty-uri. Duckadam, eroul de la Sevilla, a apărat nu mai puțin de patru - performanță înscrisă în World Records Academy și neegalată până astăzi - Steaua cucerind grație lui prețiosul trofeu european!

Și vine acum Bogdan Argeș Vintilă, un neica-nimeni antrenor, care îl ia peste picior, afirmând că îl vedea mai mult la televizor decât lângă echipă!?! Nici Gigi "n-are nevoie de personalități" la club, deși Florin Tănase regretă public, în numele jucătorilor, decizia lui Duckadam. Care nu se mai întoarce, dispărând astfel de la FCSB și ultimul mohican al Stelei. Păcat!...

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu