Fotbaliști români care au decedat pe teren

Postat la: 10.04.2020 - 11:13

De-a lungul timpului mulți jucători de fotbal au murit pe teren, majoritatea deceselor survenind după un infarct.

Printre acestea s-au numărat și jucători români, cazurile cele mai cunoscute fiind ale lui Cătălin Hîldan și Ștefan Vrabioru. S-au mai întâmplat însă multe alte decese pe teren, nu doar în Liga 1, ci și în diviziile inferioare.

Constantin Tabarcea (Petrolul Ploiești - 1963)

Primul deces pe teren din campionatul românesc s-a înregistrat în 1963, când Tabarcea s-a prăbușit pe teren. Cauza morții jucătorului de 26 ani a fost activitatea anormală a glandei timusului, localizată în apropierea gâtului.

Michael Klein (Bayer Uerdingen - 1993)

În vreme ce juca la echipa germană, Michael Klein, în vârstă de 33 ani, a făcut infarct în timpul unui antrenament. Klein a reprezentat națională României la CE 1984 și CM 1990.

Ferenc Biro (Nirajul-Miercurea-Nir - ianuarie 1999)

De cea mai stupidă moarte, dacă putem spune așa, a avut parte Ferenc Biro, în vârstă de doar 15 ani. Acesta a murit după ce o bară a căzut peste el în timpul încălzirii efectuate înaintea unui meci.

Ștefan Vrabioru (Astra Ploiești - iulie 1999)

În chiar prima etapă a sezonului 1999-2000, într-o partida contra Rapidului, Vrăbioru s-a prăbușit pe teren. Fotbalistul în vârstă de 23 ani a suferit o hemoragie internă, care i-a provocat moartea în drum spre spital.

Daniel Orbeanu (Caraimanul Bușteni - ianuarie 2000)

De o moarte cauzată de incompetența medicilor din spitalele românești a avut parte Daniel Orbeanu, în vârstă de doar 18 ani. Acesta a suferit o entorsă într-un meci, urmată de o infecție, murind după ce a fost la 4 spitale, toți doctorii punându-i un diagnostic greșit.

Cătălin Hîldan (Dinamo București - octombrie 2000)

La 24 ani, Cătălin Hîldan a murit pe teren în timpul unui amical cu Oltenița. În minutul 74 Hîldan a suferit un infarct, prăbușindu-se pe teren. Hîldan a fost votat în top  100 mari români din toate timpurile.

Cristian Neamțu (Universitatea Craiova - 2002)

În vârstă de doar 21 ani, goalkeeperul Universității Craiova a fost lovit involuntar în mandibulă de către un coechipier în timpul unui cantonament în Cipru. Prin preajmă nu era niciun medic și nicio ambulanță. Neamțu a fost dus la spital într-un târziu, însă câteva zile mai târziu a decedat.

Alin Paicu (Minerul Mătăsari - 2005)

În vârstă de 32 ani, fotbalistul celor de la Minerul Mătăsari s-a prăbușit pe teren după un duel la cap. Din unele informații, Paicu a suferit un stop cardiac și și-ar fi înghițit limba, murind în drum spre spital.

Alexandru Iatan (Dunărea Giurgiu - 2009)

Iatan avea doar 19 ani când a fost lovit în zona abdominală de o minge pe când încerca să apere un penalty la antrenamentele echipei. Goalkeeperul Dunării Giurgiu a continuat să se antreneze, însă câteva secunde mai târziu s-a prăbușit pe teren, murind în urmă unui stop cardiac.

Foarte probabil au mai fost fotbaliști români care au murit pe teren, însă cazurile lor nu au fost mediatizate. Divizia A, actuală Liga 1, a asistat însă și la două decese ale fotbaliștilor străini.

Chinonso Ihelwere Henry (Delta Tulcea - 2012)

Nigerianul în vârstă de 21 ani s-a prăbușit pe teren în minutul 86 al unui meci amical cu Balotești, suferind un infarct. Asta după ce intrase pe teren 10 minute mai devreme. Pe o căldură de 40 grade, medicii au încercat să-l resusciteze pe teren timp de jumătate de ora, însă totul a fost în zadar. Cu o săptămâna înainte Henry ar fi efectuat testele de sănătate, unde nu i s-ar fi descoperit nicio problemă.

Patrick Ekeng (Dinamo București - 2016)

În ultima etapă a sezonului 2015-2016, camerunezul Ekeng se prăbușea pe teren la doar 7 minute după ce intrase. Camerunezul a fost cu greu dus la spital, acolo unde a murit la mai puțin de două ore.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu