Achitat de justitia din Romania, unul dintre interlopii de top din Craiova este la un pas sa fie extradat in SUA.

Postat la: 07.07.2020 - 09:41

Membru al unui clan celebru de interlopi, specializat in traficul de migranti, Luigi Cristinei Popescu, zis "Luis", a fost arestat, la sfarsitul lunii trecute, de Curtea de Apel Craiova la solicitarea Tribunalului Districtual al Statelor Unite ale Americii - Districtul de Sud al Statului California.

Potrivit sentintei, barbatul urmeaza sa fie extradat in SUA. Solicitarile de arestare si de extradare ale lui "Luis" vin dupa ce intr-un caz similar, judecat in Romania, in 2015, interlopul a scapat de acuzatii. Instantele din Craiova l-au achitat definitiv pentru o parte din acuzatii, iar in cazul unor infractiuni de inselaciune, judecatorii au decis "incetarea procesului penal", deoarece barbatul s-a impacat cu victimele, le-a inapoiat banii si a incheiat acorduri la notariat. Un caz care a fost instrumentat de procurorii DIICOT in colaborare cu agenti FBI.

Mai multi membri ai clanului au fost achitati definitiv in acel proces, dar despre aventurile lui "Luis" din dosarul procurorilor DIICOT, pe larg, la finalul articolului. In cazul in care SUA cer acum extradarea lui "Luis", magistratii americani il acuza de mai multe infractiuni grave, printre care conspiratie la aducerea unor migranti in scopul obtinerii unui castig financiar si trafic de migranti - aducerea de migranti nedocumentati in SUA in scopul obtinerii unui castig financiar, infractiuni care in SUA se pedepsesc cu pana la 15 ani de inchisoare.

"Luis" este acuzat ca a in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 3.000 de dolari si 5.000 de dolari a introdus ilegal pe teritoriul SUA mai multi cetateni romani. Era vorba de treceri frauduloase ale granitei dintre Mexic si SUA, care au loc pe langa punctele de trecere ale frontierei de la Ysidoro (Statul California), Calexico (Statul California) si Rio Grande City (Statul Texas). Vorbim despre fapte care ar fi avut loc in perioada 2013-2019.

Pe 25 iunie 2020, "Luis" a afost adus in fata unui magistrat roman de la Curtea de Apel Craiova care avea pe masa solicitarea colegilor americani. Procurorul de sedinta a explicat ca "Luis" a fost intr-adevar judecat in Romania pentru acelasi gen de fapte, fiind si achitat, fiind vorba despre fapte comise in perioada 2011-2012, "insa din analiza cererii de extradare, se observa ca autoritatie judiciare din SUA in cerceteaza pentru fapte comise in perioada 2013 - 2019, iar in urma analizei cererii de extradare, in paralel cu sentinta din Romania, nu se poate distinge o identitate de fapte, fiind vorba de cu totul alte fapte."

"Luis" a lasat apararea in sarcina a doi avocati cu experienta. In pledoaria lor, cei doi avocati alesi au cerut respingerea arestarii si a extradarii. "Luigi Cristinei Popescu a fost deja cercetat si judecat pe teritoriul Romaniei, pentru aceleasi fapte, fiind achitat. Nu a mai parasit teritoriul Europei din anul 2015, avand pasaportul expirat, iar probele administrate de autoritatile judiciare din SUA sunt, cel putin din punctul meu de vedere, dubioase," a explicat unul dintre aparatori.

Au fost ridicate mai multe exceptii procedurale, adevarate chichite avocatesti, dar au fost subliniate si problemele medicale ale lui "Luis", plus ca ii mai are in ingrijire si pe parintii sai. Curtea de Apel Craiova a respins in primul rand exceptiile ridicate de avocati, care spuneau ca infractiunile pentru care "Luis" este cercetat in SUA, nu ar avea corespondent in Codul penal din Romania. "In speta, persoana extradabila este acuzata ca a desfasurat activitati menite sa asigure intrarea ilegala in Statele Unite ale Americii a mai multor cetateni romani, iar art.263 alin.1 C.p., incrimineaza traficul de migranti, constand in racolarea, indrumarea, calauzirea, transportarea, transferarea sau adapostirea unei persoane, in scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a Romaniei.

De altfel, infractiunile la regimul frontierei de stat sunt prin specificul lor marcate de protectia granitelor proprii, fiind normal ca legislatia interna a unui stat care sanctioneaza abateri de la regimul frontierei de stat sa se refere la frontiera propriului stat. Astfel, statul roman pentru a-si proteja propriile frontiere de stat incrimineaza fapte identice cu cele de care este acuzata persoana extradabila ca ar fi comis in Statele Unite ale Americii," explica Curtea de Apel Craiova.

Dupa ce analizat sentinta de achitare a lui "Luis", instanta a constatat ca extradarea acestuia in SUA este ceruta pentru alte infractiuni. "Curtea mai apreciaza ca, in speta, nu sunt indeplinite conditiile art.5 din tratatul de extradare dintre Romania si Statele Unite ale Americii, pentru a refuza extradarea, deoarece faptele pentru care inculpatul a fost achitat prin sentinta penala nr. 940/8 iulie 2014 a Curtii de Apel Craiova, definitiva prin decizia penala nr. 1080/23 iulie 2015, vizau perioada 2011-2012, iar faptele pentru care s-a solicitat extradarea vizeaza perioada 2013-2019, nefiind in discutie aceleasi fapte," precizeaza Curtea de Apel Craiova.

Judecatorii l-au arestat preventiv pe "Luis" si au decis extradarea acestuia. Barbatul insa a contestat decizia la Inalta Curte, iar intregul caz se va muta la Bucuresti. Urmatorul termen de judecata este stabilit pe 9 iulie. Dosarul in care Luigi Cristinei Popescu, zis "Luis", a fost judecat pentru fapte din 2011-2012, este plin de interceptari si marturii ale victimelor. Zeci de romi care voiau sa ajunga in SUA sau Canada i-au platit mii de dolari pentru servicii.

Ancheta DIICOT a dezvaluit cum sute de romi au migrat ilegal in Statele Unite ale Amercii si Canada. Acestia au spart cea mai bine pazita frontiera din lume, anume granita dintre SUA si Mexic. Este vorba de un zid inalt de 5 metri, care are camere de supraveghere si senzori care detecteaza orice miscare. In ciuda dotarilor, americanii s-au dovedit a fi fara aparare in fata rromilor de pe meleagurile noastre, astfel ca echipele de graniceri au anuntat autoritatile din Romania.

Fiecare rom care voia sa ajunga in Tara Fagaduintei trebuia sa scoata aproximativ 8.000 de euro. Daca platea dupa ce ajungea la destinatie, suma crestea proportional. Profitul intregii grupari a fost evaluat la aproximativ un milion de euro. Pe 29 august 2012, "Luis" discuta cu o persoana care avea un telefon cu prefix de California.

Luis: Mai, Titele, sa traiesti! Ai auzit ca s-a dat lumea inapoi, da? Ti-a spus si tie Nelida, c-ai vorbit cu femeia acum o ora, daca nu ma insel. Vezi ca o sa pleci duminica, o sa fii pe Terminalul 3. O sa vina omul, o sa te ia de mana si o sa te dea afara, pe tine si copiii. Nu se mai poate intra decat pe relatia asta pe care o am. Te duci si faci ce spun eu, pentru ca eu raspund de biletele tale de drum si de dus si de intors si sa ajungi in America. Si faci ce spun eu, te rog frumos, e subiect inchis acesta, nu mai avem ce sa discutam de bilete.

Altceva intreaba-ma, te rog frumos. Nu pot, n-am cum sa bag, fratele meu. Stii ce a fost acolo? FBI-ul, direct din America, sunt 490 de persoane in decurs de 9 luni de zile, intrate in America, dintre care sunt 490 de tigani. Stii ce inseamna asta? Inseamna trafic, fratiorul meu. Asta a ajuns la nivel mondial. Tu esti o persoana, tu zici gata, ajung si eu si ma doare bine undeva. E o filiera aici. Tu nu-ti dai seama ce inseamna asta. Sar in sus si mexicanii si toata lumea. Atunci mi s-a dat acceptul, atunci intri, ca nu ma duc eu sa platesc biletele tale de tampit.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu