Agenția Europeană a Medicamentului: Trei vaccinuri anticoronavirus ar putea fi aprobate la începutul lui 2021

Postat la: 17.10.2020 - 09:20

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) ar putea aproba trei vaccinuri COVID-19 la începutul anului viitor, a anunțat vineri, 16 octombrie, directorul executiv Guido Rasi.

Reprezentantul EMA a făcut anunțul în cadrul unui interviu pentru Sky TG24, citat de agenția italiană de știri ANSA. „Dacă totul merge bine, în primele luni ale anului 2021, ar putea exista trei vaccinuri aprobate de EMA. Dar totul trebuie să meargă bine", a declarat Guido Rasi. Ar fi foarte dificil, dacă nu chiar imposibil, să fie vreun vaccin pregătit pentru utilizare anul acesta, a mai precizat Guido Rasi, adăugând că primele doze pentru persoanele cu risc mai mare de boli severe ar putea fi disponibile până în primăvară.

EMA analizează vaccinurile-candidat de către producătorii de medicamente Pfizer, AstraZeneca și Moderna în cadrul unui proces de lansare în timp real, în încercarea de a accelera aprobarea dacă studiile oricăruia dintre aceste vaccinuri au succes. Analizarea în timp real ar putea accelera procesul de aprobare, permițând cercetătorilor să prezinte concluziile în timp real, fără a aștepta finalizarea studiilor. Sosirea vaccinului ar fi doar „începutul sfârșitului pandemiei, nu sfârșitul", a avertizat oficialul. Acesta a adăugat că vor fi necesare măsuri precum distanțarea socială și utilizarea măștilor de protecție, deoarece va dura cel puțin șase luni pentru a înțelege dacă vaccinul este eficient în reducerea răspândirii virusului.

Compania farmaceutică americană Pfizer intenţionează să solicite autorizaţie de urgenţă pentru utilizarea vaccinului său anti-Covid-19, până la sfârşitul lunii noiembrie, dacă primeşte date pozitive de eficacitate şi siguranţă în urma studiilor la stadiu avansat la om, relatează The Wall Street Journal. „Presupunând că datele sunt pozitive, Pfizer va solicita autorizaţie de utilizare de urgenţă autorităţilor din Statele Unite, la scurt timp după ce trece etapa de siguranţă, în a treia săptămână a lunii noiembrie", a declarat Albert Bourla, CEO-ul companiei, într-o scrisoare deschisă postată pe reţelele de socializare.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu