Beneficiarii care solicită reexaminarea pensiilor vor vi deserviţi şi în următoarele două sâmbete

Postat la: 09.07.2020 - 08:58

Persoanele care doresc să beneficieze de pensia reexaminată din 1 august, anul curent, trebuie să depună o cerere până la data de 31 iulie. În caz că nu reuşesc din varii motive în luna iulie, o pot face şi în lunile următoare.

Conform legislaţiei din R. Moldova, pensia se reexaminează începând cu luna următoare lunii în care s-a depus cererea. Beneficiarii care solicită reexaminarea pensiilor, vor fi deserviţi şi în zilele de sâmbătă 11 şi 18 iulie, care sunt declarate zile de muncă pentru oficiile teritoriale ale CNAS. Pentru aceste zile, programul de activitate este de la ora 07.00 până la ora 16.00, transmite IPN.

În cadrul unui briefing de presă, Elena Ţîbîrnă, director general al Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), a menţionat că din 1 iulie, anul curent, dreptul de reexaminare a pensiilor o au cetăţenii care şi-au stabilit pensia începând cu 1 ianuarie 1999 şi au un stagiu de cotizare realizat după data de stabilire a pensiei de cel puţin zece ani.

Conform reglementărilor în vigoare, dreptul se obţine prin depunerea cererii la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, conform vizei de reşedinţă, anexând buletinul de identitate şi carnetul de muncă. În cazul lipsei carnetului de muncă, persoana consimte reexaminarea dreptului la pensie prin utilizarea datelor din Registrul de Stat al evidenţei individuale.

Conform calculelor estimative, sunt identificate peste 13.500 persoane care sunt eligibile pentru a obţine dreptul la reexaminarea pensiei. Până la mijlocul zilei de miercuri, 8 iunie, au fost depuse peste 7.800 de cereri, practic 50% din persoanele eligibile. 50% din cererile depuse sunt înaintate de către cetăţeni din municipiul Chişinău.

Potrivit directorului CNAS, Casele Teritoriale de Asigurări Sociale activează în deplină capacitate, de la ora 07.00 până la ora 17.00. Toate ghişeele sunt funcţionale, inclusiv cele care deservesc şi alte categorii de cetăţeni.

„Deoarece ne dorim ca fiecare beneficiar de reexaminare a pensiei să obţină cuantumul meritat, CNAS utilizează în calculul pensiei reexaminate atât datele din Registrul de Stat ale evidenţei individuale care sunt declarate de fiecare angajator, cât şi, în cazul lipsei acestora în sistem, vor fi utilizate informaţiile din carnetele de muncă", a menţionat Elena Ţîbîrnă.

Potrivit ei, CNAS a asigurat măsuri de protecţie în sănătate publică pentru beneficiari în ceea ce ţine de mănuşi, dezinfectant, doar că persoanele care se adresează trebuie să poarte mască şi să respecte distanţa socială.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu