Warning: session_start(): open(/home/epolitic/public_html/.tmp/sess_ln6gjs937s878b3k253e7df5l5, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/epolitic/public_html/.includes/init/session.php on line 12
Ce conține proiectul de lege privind carantina și izolarea

Ce conține proiectul de lege privind carantina și izolarea

Postat la: 06.07.2020 15:20

Guvernul a adoptat luni un proiect de lege care se referă la carantinarea, izolarea și internarea persoanelor în cazul unei epidemii. Acesta nu este valabil doar pentru pandemia de COVID-19, ci stabilește cadrul legal pentru măsurile luate în orice situație de risc biologic și epidemiologic. Premierul Ludovic Orban a declarat că va cere Parlamentului adoptarea urgentă a proiectului.

Executivul a venit cu acest proiect de lege după decizia Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţionale actualele prevederi privind forţarea persoanelor de a sta în izolare sau de a fi puse în carantină. CCR susţinea că instituirea carantinei în România prin Ordonanță de Urgență reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Potrivit actului normativ, termenul de „izolare" se referă la persoanele bolnave, iar cel de „carantină" se referă la persoanele sănătoase, suspecte a fi infectate. Astfel, intră în carantină, în spațiile special amenajate de autorități sau acasă, persoanele care vin din zonele în care riscul epidemiologic este ridicat, precum și cele care au intrat în contact cu persoane bolnave, și sunt suspecte de infecție.

Pot fi carantinate și bunurile bănuite că ar fi contaminate, mijloace de transport sau altele, până la decontaminare sau distrugere. Această procedură se stabilește prin ordin al ministrului sănătății, se arată în document. În același timp, sunt izolate în spitale persoanele infectate sau care au simptome ale bolii, pentru care internarea este obligatorie.

Bolnavii pot fi izolați și acasă, însă în funcție de boală, rata de transmisibilitate și capacitatea spitalelor. Guvernul decide, printr-o hotărâre, care sunt bolile care permit acest lucru. Persoanele suspecte a fi infectate, deci cele venite din țări cu risc epdiemiologic crescut sau care au intrat în contact cu un bolnav, pot sta în carantină acasă. În cazul în care acest lucru nu este posibil - dacă persoana nu locuiește singură, de exemplu, și nu vrea să-și expună familia -, poate sta în carantină în spațiile special amenajate de autorități.

Cei care declară că stau în carantină acasă, dar nu respectă această măsură, vor fi carantinați automat în unitățile autorităților și vor fi obligați să suporte costurile. Proiectul de lege mai prevede că persoanele pentru care a fost instituită carantina sau izolarea pot contesta măsura în instanță. Reclamantul va fi audiat, în acest sens, fie prin videoconferință, fie printr-un alt mijloc de comunicare electronic, inclusiv telefonic, se arată în actul normativ. Pronunțarea ar trebui să se facă pe loc sau în cel mult 24 de ore, iar hotărârea primei instanțe este executorie, dar poate fi atăcat cu apel în cel mult două zile de la comunicare.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu