Cozmin Gușă: Iohannis a înțeles că are un contracandidat, în persoana lui Dacian Cioloș

Postat la: 27.05.2019 - 12:10

Consultantul politic Cozmin Gușă a analizat efectul alegerilor europarlamentare asupra scenei politice, subliniind că asistăm la o resetare a jocului politic la care nimeni nu s-a așteptat.

Cozmin Gușă consideră că președintele Klaus Iohannis a primit o veste bună și una neplăcută, că Liviu Dragnea a pierdut, dar că ar putea fi răsplătit tocmai pentru această înfrângere și că președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu este marele perdant al scrutinului.

"Am asistat la o resetare a jocului politic la care nimeni nu s-a așteptat, nici beneficiarii, nici perdanții. Klaus Iohannis a apărut primul, dar cu un ochi vesel și unul trist, pentru că a înțeles azi nu doar că referendumul său a trecut pe un impuls major de la publicul USR-PLUS, dar mai mult decât atât, că are un contracandidat cu precizie, exact din acea zonă. Acest candidat se numește Dacian Cioloș. Nu au cum să-l mai dea la o parte de la candidatura pentru președinția României", a observat Gușă.

Liviu Dragnea, crede consultantul, ar putea fi răsplătit, paradoxal, pentru înfrângere.

"La București, Dragnea a închinat steagul. Există un deal subteran în ceea ce-l privește. A făcut un scor mic, probabil că va avea o șansă să nu meargă la pușcărie. Dar Dragnea, dacă tot a avut un necaz, a introdus-o și pe perdanta de serviciu, pe Gabriela Firea, pentru că și ei i se datorează acest scor mic, propunand-o ca alternativă la prezidențiale, și chiar pe Tăriceanu atat de lăudat, dar atat de slab", a spus Gușă.

"Dragnea e posibil să fie răsplătit pentru această contraperformanță pe care ced că a premeditat-o. Pentru că altfel nu-mi explic calmul lui, decât prin niște pastile speciale", a întărit consultantul.

Liberalii, consideră Gușă, au beneficiat masiv de pe urma venirii lui Rareș Bogdan.

"PNL-ul au stat foarte prost inainte de infuzia de ozon numită Rareș Bogdan. Scorurile lor nici în imaginația lor nu ar fi putut să fie atât de mari. Ei sunt acum bulversați în sediul lor de la București", a spus Gușă.

"USR-PLUS, cu Cioloș campion. Nu e ceva de comentat aici. Evident, el închide jocul și doar niște accidente mai pot să îl scoată din postura de prezidențiabil", a observat consultantul.

Cât despre Băsescu, acesta este norocos, dar ar trebui să mulțumească și televiziunii Realitatea TV

"Norocosul de serviciu, Băsescu, trebuie să ne mulțumească mult pentru prezența la Realitatea. Nu o va face", a asigurat Gușă.

Consultantul a mai arătat și cine este marele pierzător al alegerilor.

"Marele perdant pe dreapta este ALDE. Tăriceanu a mizat greșit pe oamenii lui Emil Constantinscu, Cătălin Harnagea și Dorin Marian, fostul stat paralel pe mâna căruia el s-a dat, oameni care i-au condus campania și l-au adus în această postură de neînțeles. De unde nimeni nu paria pe mai puțin de 8%, Tăriceanu se topește și nu mai devine alternativă de dreapta la prezidențiale pentru că locul său este luat de Dacian Cioloș", a mai spus Gușă.

Referitor la ce urmează în zilele următoare, consultantul a atras atenia asupra numărătorii voturilor din noaptea postelectorală, care ar putea schimba niște procente, în special în cazul PMP și PRO România, partidele creditate cu puțin peste 5%.

"De mâine ne așteptăm la fel de fel de contestări de la jucătorii minori și la fel de fel de reașezări", a concluzionat Gușă.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu