Pensiile speciale, majorate simultan cu cele de rând. Cum a ajustat CNPP situaţia

Postat la: 31.10.2020 - 06:54

Toate cele şase categorii de pensii de serviciu, stabilite prin legi speciale, au fost majorate în septembrie, simultan cu creşterea cu 14% a punctului de pensie, CNPP fiind nevoită să intervină pentru ajustare.

Pensiile speciale sunt formate din două componente, una bazată pe contributivitate (plătită din bugetul asigurărilor sociale - BASS), iar cealaltă plătită din bugetul de stat. Ca atare, majorarea punctului de pensie cu 14% a dus şi la creşterea cu acelaşi procent a componentei de contributivitate pentru fiecare segment, după cum se poate observa în tabelul de mai jos, conform calculelor Adevărul, bazate pe datele CNPP.

În tabel este menţionată şi luna iulie tocmai pentru că, de obicei, majorările pe partea de contributivitate nu sunt mai mari de 1 - 2 lei. Suma efectiv plătită în luna septembrie este uşor diferenţiată faţă de calculele noastre pentru că datele publicate de CNPP privesc pensiile medii. Pentru ajustarea situaţiei, CNPP a redus însă partea din pensiile speciale, plătită din bugetul de stat, astfel încât suma finală plătită beneficiarilor de pensii de serviciu să fie echilibrată.

Informatii complete AICI.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu