Românii care merg în Grecia sau Bulgaria stau la întoarcere 14 zile în izolare. Virgil Popescu: Măsura ar putea fi ridicată din 15 iunie

Postat la: 29.05.2020 - 11:10

Românii care pleacă în vacanță în Grecia sau Bulgaria trebuie să stea 14 zile în izolare la domiciliu la întoarcere, măsură la care s-ar putea renunța după 15 iunie, spune Virgil Popescu, ministrul Economiei.

„Românii pot merge în Grecia și Bulgaria, doar că la întoarcere regula spune că trebuie să intre într-o izolare de 14 zile. Eu cred că până în 15 iunie, când se deschide sezonul estival din Grecia și Bulgaria, lucrurile astea se vor reglementa și anumite țări pot fi exceptate de la acest lucru pe bază de acorduri bilaterale. (...) Grecia a anunțat data de 15 iunie, nici Bulgaria nu a deschis încă de la 1 iunie", a declarat Virgil Popescu, la B1TV.

Ministrul Economiei speră că românii vor alege turismul intern pentru că „se consideră în siguranță în România". „E dreptul turiștilor să meargă în vacanță unde își doresc, eu ca ministru îmi doresc cât mai mulți turiști români și străini în România. Și cred că mai mulți români o să prefere turismul intern. Se consideră mai în siguranță în România", a spus Virgil Popescu.

Bulgaria a anunțat că de la 1 iunie va ridica măsurile de izolare pentru Grecia și Serbia. Cele trei țări au semnat un acord, la care a fost invitată să se alăture și România, dar autoritățile autohtone nu au făcut niciun angajament. Așadar, Grecia, Bulgaria și Serbia urmează să creeze o bulă turistică, iar cetățenii acestor țări nu vor sta la întoarcere în izolare la domiciliu.

Potrivit INSP persoanele care sosesc dintr-o călătorie internaţională trebuie să stea în izolare la domiciliu pentru 14 zile. Comisia Europeană a prezentat un pachet de orientări și recomandări pentru a ajuta statele membre să elimine treptat restricțiile de călătorie și pentru a permite întreprinderilor din domeniul turismului să își redeschidă porțile, însă cu respectarea normelor în vigoare pentru prevenirea răspândirii virusului.

Pachetul „Turism și transport" al Comisiei include o strategie de redresare în 2020 și în perioada ulterioară, o abordare comună a restabilirii libertății de mișcare și a eliminării restricțiilor la frontierele interne ale UE, în mod treptat și coordonat, precum și un cadru de sprijinire a restabilirii treptate a transportului, asigurând în același timp siguranța pasagerilor și a personalului.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu