Rusia: O jurnalistă care a criticat serviciile secrete ruse riscă 6 ani de închisoare

Postat la: 04.07.2020 - 09:17

Procuratura rusă a cerut vineri șase ani de închisoare pentru o jurnalistă rusă acuzată de „justificarea terorismului" din cauza unei cronici citite la radio, un proces care a stârnit indignare din partea organizațiilor pentru drepturile omului, potrivit AFP.

Concret, Svetlanei Prokopieva, care lucrează pentru serviciul rus al presei americane Radio Free Europe / Radio Liberty, îi este reproșat un articol despre un atac care vizase sediul unei antene regionale a serviciilor de securitate (FSB) în 2018. Un adolescent care se pretinde a fi anarhist a pus explozibil pe clădirea FSB din Arkhanguelsk (nord-vest), rănind trei membri ai serviciilor de securitate.

Câteva zile mai târziu, Prokopieva citise un articol pe postul local de radio Echo din Moscova, o cronică în care lega acest atac sinucigaș de climatul politic stabilit în țară de Vladimir Putin și denunța abuzurile serviciilor de securitate "atotputernice". Jurnalista de 40 de ani respinge acuzațiile. "Este o răzbunare vădită pentru aceste critici acide", a spus ea pentru AFP, adăugând că procuratura a solicitat șase ani de închisoare și interdicția de a-și exercita profesia timp de patru ani.

"Atunci când puterea publică este în mâinile oamenilor cinici și violenți, aceasta devine cea mai mare amenințare pentru siguranța cetățenilor", a declarat Svetlana Prokopieva, în declarația sa finală din timpul procesului care a avut loc vineri. "Este imposibil de știut în avans când restricția drepturilor și urmărirea disidenței se vor transforma în lagăre de concentrare și execuții", a spus ea. "Acesta este motivul pentru care avem nevoie de libertatea de exprimare, pentru a suna alarma din timp", a spus jurnalista.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu