Saturn detronează Jupiter, descoperindu-se că are mai mulți sateliți

Postat la: 08.10.2019 - 08:43

Saturn i-a luat titlul lui Jupiter de planeta cu cei mai mulți sateliți naturali, au dezvăluit oamenii de știință, scrie BBC.

O echipă de cercetători a descoperit 20 de noi sateliți naturali care orbitează în jurul planetei, numărul total fiind acum de 82. Pe de altă parte, Jupiter are numai 79.

Sateliții au fost descoperiți cu ajutorul telescopului Subaru, plasat pe Manua kea, Hawaii.

Fiecare nou obiect descoperit pe orbita lui Saturn are un diametru de aproximativ 5 km, iar 17 dintre ele circulă pe orbită în sens invers (direcție retrogradă). Doi dintre sateliții care orbitează în aceeași direcție cu planeta, realizează turul complet al planetei în aproximativ 2 ani. Sateliții cu mișcare retrogradă, aflația la distanțe mai mari, și unul dintre sateliții cu mișcare progradă au nevoie de o perioadă de peste 3 ani pentru a completa turul pe orbită.

"Studierea orbitelor acestor sateliți poate dezvălui originile lor, precum și informații legate de condițiile timpului în care Saturn s-a format", a declarat dr. Scott Sheppard, de la Institutul de Științe Carnegie din Washington D.C., cel care a coordonat echipa.

Dr. Sheppart le-a spus celor de la BBC că Jupiter era cunoscută, până acum, ca planeta cu cele mai multe luni, încă de la sfârșitul anilor 1990.

Noii sateliți par să fie grupați în trei mănunchiuri distincte, în funcție de înclinația și unchiurile la care orbitează. Oamenii de știință cred că sateliții cu mișcare retrogradă și progradă reprezintă rămășițele a cel puțin trei corpuri cerești mai mari. Corpurile originale ar fi fost zdrobite în urma unei coliziuni, ori cu ceilalți sateliți sau cu asteroizi.

Unul dintre sateliții nou descoperiți este cel mai îndepărtat satelit al lui Saturn.

Descoperirea a fost realizată prin aplicare unor noi algoritmi computerizați la setul de date strânse între 2004 și 2007 cu telescopul Subaru. Acești algoritmi au reușit să asocieze orbitele cu potențiali sateliți identificați anterior.

"Credeam că sunt lunile lui Saturni, dar nu reușeam să vedem orbita completă pentru a determina asta", a spus dr. Sheppard. Echipa inițială de monitorizare i-a inclus pe dr. Sheppard, David Jewitt de la Universitate din California (UCLA) și Jan Klenya de la Universitatea din Hawaii.

Dr. Sheppard susține că mai mulți sateliți așteaptă probabil să fie găsiți în jurul lui Saturn. Însă pentru acest lucru ar fi nevoie de un telescop mai mare.

Echipa a inițiat un concurs pentru numirea lunilor. Acestea trebuie numite după giganții din mitologia nordică, galică sau inuită, în funcție de cele trei grupuri. ​

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu