Scenariu negru pentru români: "În jurul datei de 23 august, am putea avea 800 de noi infecţii cu coronavirus pe zi"

Postat la: 06.07.2020 12:29

Luna august poate deveni dramatică pentru România în privinţa luptei cu noul coronavirus. În a doua jumătate a lunii august se pot dubla cazurile de COVID-19 din România, avertizează vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, dacă românii vor continua să ignore regulile de distanţare socială recomandate de specialişti.

"Vorbim de lucruri logice până la urmă. Vorbim de un raport între măsurile care s-au relaxat şi felul în care populaţia a înţeles să respecte sau să nu respecte aceste măsuri, aşa relaxate cum sunt. În momentul în care oamenii nu respectă măsurile, nu se poate întâmpla decât un singur lucru, mai ales pe fondul relaxării, anume creşterea numărului de cazuri. Practic, de la începutul lunii iunie, am ajuns la un număr bazal de reproducere de peste 1. Reamintesc că numărul bazal peste 1 înseamnă o creştere a epidemiei", a declarat medicul Emilian Popovici, la Europa FM.

"Dacă mergem după scenariul de 1.1, făcut de dl Valentin Pârvu şi ne gândim că acest număr bazal se va menţine, practic, în jurul datei de 23 august vom avea în jur de 800 de infecţii noi pe zi, ceea ce va însemna o corespondenţă în Terapia Intensivă de peste 500 de cazuri. Aceasta este o situaţie pe care sistemul ar trebui să o poată gestiona. Dar, ne putem pune întrebarea, dacă această situaţie va persista, ce se va întâmpla în septembrie? Chiar dacă se menţine un număr bazal de reproducere, să zicem, relativ stabil, în timp numărul de cazuri în ATI va creşte. Lucrurile trebuie reglate după aceste cifre, care nu pot greşi semnificativ, pentru că, până acum, proiecţiile au fost corecte", a adăugat specialistul.
Coronavirus România. Cel mai negru scenariu avansat: 2000 de cazuri noi pe zi în august!

"Dacă acest număr bazal de referinţă ar creşte la 1.2, într-o perspectivă de câteva săptămâni din momentul în care s-ar produce această creştere, s-ar putea ajunge la cifre mult mai mari, în sensul că s-ar putea ajunge la 2.000 de cazuri noi pe zi, ceea ce a însemna o corespodenţă de 1.400 de cazuri în Terapie Intensivă", atrage atenţia Emilian Popovici.

Până pe 5 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.973 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID - 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 21.132 au fost externate, dintre care 20.026 de pacienţi vindecaţi şi 1.106 pacienţi asimptomatici, externaţi la 10 zile după depistare. 1.750 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 au decedat.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu