Site-uri din Romania, "sparte" de hackeri pentru a mina criptomonede

Postat la: 13.01.2018 09:19

Mai multe pagini de Internet din Romania au fost infectate cu un virus care le-a permis infractorilor sa se foloseasca de calculatoarele utilizatorilor pentru a genera monede virtuale de tipul Bitcoin, Ethereum si Monero.

Hackerii au castigat zeci de mii de dolari. Utilizatorii care au fost afectati au observat o scadere a vitezei de procesare a calculatoarelor si o crestere a consumului de energie. Atacurile au venit pe fondul cresterii monedelor virtuale. Cu o medie de 300 de utilizatori pe zi, pagina de Internet a Aeroportului din Craiova a fost atacata anul acesta de trei ori de hackeri. Ei au infectat site-ul cu un virus care le-a permis apoi sa utilizeze calculatoarele vizitatorilor ca sa creeze monede virtuale de tip „Monero" - al caror pret se apropie de 400 de dolari pe unitate.

Mircea Dumitru, director Aeroportul Craiova: „Singurul efect asupra utilizatorilor site-ului a fost viteza extrem de scazuta la incarcarea paginilor." Cazurile de acest fel s-au inmultit in ultima vreme. Tot mai multe site-uri au fost deturnate de hackeri pentru minare de monede virtuale, folosind calculatoarele vizitatorilor. Infractorii cibernetici recurg la aceasta metoda pentru ca aparatura necesarea pentru generarea de Bitcoin, Monero sau Ethereum este extrem de scumpa.

„Site-ul acesta este infectat de un hacker, a intrat, a uploadat acest script pe el. Atata vreme cat stau pe acest site, calculatorul merge foarte prost si imi consuma resurse. Dupa cum vedeti, procesul de la Chrome ocupa in acest moment de la 80-90 la suta." Calculatoarele de care hackerii se folosesc ca sa genereze monede virtuale ajung sa ruleze lent pentru ca puterea procesorului e utilizata in acest scop. Procedura se numeste minare. In plus, acestor calculatoare le creste consumul de energie - sustin specialistii in IT. Problema este ca putini utilizatori isi dau seama.

De la un singur calculator care este folosit pentru minare de monede virtuale, hackerii castiga 2,5 centi pe secunda. Razvan Cioarga, sef lucrari Facultatea de Automatica si Calculatoare Timisoara: „Daca acestia au infectat un site popular, pot sa faca zeci - sute de dolari pe zi folosind vizitatori site-ului care nu stiu despre ce e vorba ca sa le calculeze lor moneda virtuala." In Romania, un bitcoin se cumpara cu peste 55 de mii de lei. In mai multe orase au aparut bancomate pentru monedele virtuale - care au ajuns sa fie folosite si la noi, de pilda, in tranzactiile imobiliare.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu