Un test în plus pentru cine vrea să devină șofer sau să-și schimbe permisul de conducere

Postat la: 09.10.2019 09:25

Un test în plus pentru cine vrea să devină șofer sau să-și schimbe permisul de conducere. Trebuie să aibă adeverință și de la un medic de plămâni, pentru că apneea, o tulburare de respirație care apare în timpul somnului, provoacă oboseală și probleme cardiace.

Controalele pentru sindromul de apnee în somn sunt făcute acum doar pe baza răspunsurilor date de șoferi. Polițiștii spun că anul trecut au fost 190 de accidente provocate de cei care au adormit la volan. 227 de oameni au fost răniți și 67 au murit. Testul pneumologic este obligatoriu deocamdată doar pentru șoferii din transportul de călători și marfă.

Marinel Sergiu Deceanu, medic: „Doar pentru cei care solicită eliberarea de carnet profesionist, respectiv grupa a doua, care este pentru categoriile C, D, E. Pentru grupa întâi rămân valabile doar cele şase examinări care s-au făcut până în prezent".

Principalele simptome ale sindromului apnee:

- sforăitul puternic şi neregulat

- dureri de cap dimineaţa

- somnolenţă în timpul zilei

- scăderea puterii de concentrare

- tulburări de memorie

60% dintre pacienţîi cu sindrom de apnee în somn sunt supraponderali şi obezi. O creştere de 10% a greutăţii este asociată cu un risc de 6 ori mai mare de apariţie a episoadelor de apnee. O circumferinţă a gâtului peste 44 cm la bărbaţi şi peste 37 cm la femei creşte riscul de apariţie a sindromului de apnee în somn.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu