Violeta Alexandru: În acest moment sunt suspendate 400.000 de contracte de muncă

Postat la: 28.03.2020 - 08:29

La acest moment sunt suspendate 400.000 de contracte de muncă, a declarat vineri, la Digi 24, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, potrivit Agerpres. Ea spunea, vinerea trecută, că erau suspendate aproximativ 200.000 de contracte de muncă, ceea ce înseamnă că numărul s-a dublat într-o săptămână.

Violeta Alexandru a afirmat că "cel mai probabil" cei mai mulţi dintre angajaţii cu contracte suspendate se vor regăsi probabil pe listele pe care angajatorii urmează să le depună la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru salariaţi.

"Situaţia ne arată că sunt în acest moment 400.000 de contracte de muncă cu suspendare de activitate, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, cele mai multe dintre aceste persoane se vor regăsi pe solicitările angajatorilor (de acordare a şomajului tehnic - n. r.), dar asta nu înseamnă că toate aceste persoane se vor regăsi acolo. Rămâne să vedem la începutul lunii aprilie pentru prima parte de plată, şi anume pentru 16 - 31 martie, prin solicitările adresate de angajatori, respectiv vom vedea la începutul lunii mai pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie", a declarat ministrul Muncii.

Ea a reamintit că decretul prin care s-a stabilit starea de urgenţă acoperă perioada 16 martie - 16 aprilie. Ca atare, angajatorii prezintă o primă situaţie aferentă perioadei 16 martie - 31 martie şi a doua situaţie de îndată ce se închide fiscal luna martie, respectiv a doua solicitare va fi începând cu 1 mai pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie.

Ministrul Muncii a prezentat, vineri, procedura simplificată pentru accesarea de către angajatori a fondurilor puse la dispoziţie de stat pentru plata şomajului tehnic.

Vinerea trecută, Violeta Alexandru spunea că la acel moment erau suspendate aproximativ 200.000 de contracte de muncă, ceea ce înseamnă că numărul s-a dublat într-o săptămână. "E o situație gravă că 200.000 de oameni nu mai au contractele în forță, ci suspendate, este o situație foarte grea, nu văd schimbări încă, dar ne-am pregătit cu o estimare de 300-400.000 pentru perioada acoperită de decretul președintelui. Vor urma noi decizii în funcție de evoluție", declara atunci Violeta Alexandru.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu