Atac cibernetic impotriva Yahoo: Cine a pus la cale atacul

Postat la: 16.03.2017 09:07

Autoritatile americane au anuntat astazi inculparea a patru persoane, intre care doi membri ai serviciului rus de informatii FSB, in legatura cu atacul informatic masiv care a vizat in 2014 compania de internet Yahoo si a compromis cel putin 500 de milioane de conturi de utilizatori, informeaza AFP.

Cei doi spioni rusi au "protejat, condus, asistat si platit pirati informatici delincventi" pentru a desfasura atacuri cibernetice in SUA si in alte tari si pentru a penetra conturile pe internet ale unor ziaristi rusi, responsabili guvernamentali rusi si americani, ca si ale angajatilor mai multor companii private din diferite tari, se arata intr-un comunicat al Ministerului american al Justitiei. Doi dintre acesti hackeri - un rus si un barbat cu dubla cetatenie, canadiana si kazaha - au fost si ei inculpati in acest caz.

Este pentru prima data cand guvernul Statelor Unite pune sub acuzare oficiali rusi pentru atacuri informatice. Cei doi ofiteri FSB sunt identificati in actul de acuzare emis de o instanta federala californiana ca fiind Dmitri Dokuceaev, in varsta de 33 de ani, si superiorul sau, Igor Suskin, in varsta de 43 de ani. Ceilalti doi inculpati sunt Aleksei Belan (29 de ani), cunoscut ca "Magg", aflat pe lista celor mai cautati hackeri, si Karim Baratov (22 de ani), care potrivit Ministerului american al Justitiei a fost arestat marti in Canada. In ce-l priveste pe Belan, acesta a fost retinut in iunie 2013 intr-o tara europeana, dar a fugit in Rusia inainte de a putea fi extradat in SUA.

Acuzatiile care li se aduc celor patru nu au legatura cu piratarea corespondentei electronice democrate din timpul campaniei electorale din 2016. Procurorul general adjunct Mary McCord a mentionat intr-o conferinta de presa ca cei doi ofiteri rusi lucreaza pentru Centrul pentru securitatea informatiei al FSB, cunoscut ca Centrul 18, pe care oficialul american l-a calificat drept un "punct de contact" al FBI la Moscova in domeniul cooperarii cu privire la criminalitatea informatica. Kremlinul a afirmat ca nu stie nimic despre acest caz. "Este o problema care tine de organismele noastre de aplicare a legii. Noi nu avem niciun fel de informatie in acest sens", a spus purtatorul de cuvant al administratiei prezidentiale Dmitri Peskov.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu