Astronaut antic?! Mister elucidat pentru o frescă neobișnuită de pe frizele unei biserici din anii 1500

Postat la: 14.02.2024 - 11:17

În decorul Catedralei Nueva din Salamanca, Spania, o construcție a secolului al XVI-lea, există un detaliu surprinzător: o reprezentare a unui astronaut în echipament complet.

După „fata cu telefonul mobil" imortalizată într-un tablou din secolul al XIX-lea și dinozaurii dintr-un tablou din anul 1562, a devenit popular în ultima vreme un al mister: astronautul sau scafandrul din Salamanca.

Dacă se întâmplă să vizitați Catedrala Nueva din Salamanca (Spania), s-ar putea să fiți surprins să observați, printre frizele gotice ale Puerta de Ramos (pe o parte a clădirii), prezența unei statuete de astronaut cu cască, costum presurizat și tub de oxigen. Cum este posibil ca în anii 1500 (când a fost construită catedrala) cineva să fi imaginat cu atâta precizie echipamentul necesar pentru o călătorie în spațiu?

Nu lipsesc susținătorii celei mai fascinante ipoteze, și anume că astronautul sculptat pe fațada Catedralei Nueva din Salamanca este cea mai recentă și mai puțin cunoscută dovadă că Pământul a fost vizitat de mai multe ori în trecut de ființe din spațiu. Aceasta este, fără îndoială, o ipoteză fascinantă, dar, din păcate, există și o explicație foarte simplă. Statuia din Salamanca reprezintă într-adevăr un astronaut din zilele noastre, dar, iată care este problema, nu are nimic de-a face cu decorațiunile originale ale catedralei.

Atunci când s-a început restaurarea părții Puerta de Ramos, în anii 1980, s-a decis să se lase și câteva amintiri din secolul nostru gravate în piatră. Astfel, acolo unde bogatele decorațiuni din secolul al XVI-lea erau distruse, s-a optat pentru inserarea altor figuri, cum ar fi linxul iberic pe cale de dispariție, barza, al cărei an internațional era sărbătorit, și un astronaut adevărat, ca simbol al erei spațiale moderne.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu