Brânza, cheia longevității: absolut uimitor ce au descoperit cercetătorii despre acest aliment

Postat la: 21.06.2024 - 09:41

Dacă îți place brânza, vei fi încântat de un nou studiu care spune că dacă mănânci mai multă brânză, s-ar putea îmbunătăți modul în care îmbătrânești. Adică, adăugarea mai multor brânzeturi în dieta ta ar putea fi un factor de îmbunătățire a sănătății mentale, care, la rândul său, are un impact asupra îmbătrânirii sănătoase.

Asta au descoperit cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Jiao Tong din Shanghai, după ce au analizat datele ADN disponibile public de la 2,3 milioane de europeni. Brânza nu a fost factorul principal în îmbunătățirea sănătății mentale și a îmbătrânirii sănătoase, dar a fost o concluzie surprinzătoare a studiului.

Publicat în Nature Human Behaviour (via New Atlas), studiul a constatat că bunăstarea mentală poate fi cel mai important aspect al unei vieți mai lungi și mai sănătoase. Acest lucru este independent de factorii socio-economici, care ar avea, de asemenea, un impact asupra îmbătrânirii sănătoase.

Cercetătorii au analizat opt seturi de date care acoperă 2,3 milioane de europeni diferiți din punct de vedere genetic. Ei au folosit o tehnică de analiză a ADN-ului numită "randomizare mendeliană" pentru a vedea dacă un lucru cauzează altul. Așa au descoperit că sănătatea mintală este un factor-cheie pentru o îmbătrânire sănătoasă.

Cercetătorii au examinat bunăstarea mentală în legătură cu fenotipul independent genetic al îmbătrânirii (aging-GIP). În mod specific, aceștia au examinat cele cinci trăsături comune ale fenotipului independent genetic al îmbătrânirii (aging-GIP): reziliența, sănătatea autoevaluată, durata de viață a părinților și longevitatea.

Persoanele cu o bunăstare mentală mai bună au obținut scoruri mai bune la trăsăturile de îmbătrânire-GIP. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că nu a contat cât de bogat sau sărac era cineva, chiar dacă factorii socio-economici sunt importanți pentru sănătate și îmbătrânire.Dar factori precum salariile mai mari, o educație mai bună și satisfacția profesională au avut un impact asupra sănătății mintale.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, 33 din cei 106 factori care pot avea un impact negativ asupra bunăstării și a îmbătrânirii-GIP.

Lista include comportamente, alegeri privind stilul de viață și afecțiuni medicale care pot reduce semnificativ scorul de îmbătrânire sănătoasă. Privitul la televizor, fumatul și consumul de medicamente se numără printre factorii care vor avea un impact asupra scorului. Bolile precum insuficiența cardiacă, ADHD, accidentul vascular cerebral și alte probleme cardiace scad, de asemenea, scorul de îmbătrânire sănătoasă.

Aici intervine consumul de brânză. Cercetătorii au descoperit că brânza este unul dintre cei cinci mediatori cheie ai stilului de viață, cu un impact pozitiv de 3,67% asupra bunăstării mentale factorii de îmbătrânire sănătoasă. Consumul de fructe este, de asemenea, benefic, deși efectul a fost mai mic, de 1,96%.

Dacă nu iubiți brânza, ați putea începe să vă reapropiați de ea, presupunând că rezultatele studiului sunt corecte. Chiar și fără un studiu, s-ar putea recomanda cu ușurință consumul de brânză și fructe ca parte a unei diete sănătoase, atâta timp cât alte probleme de sănătate nu stau în cale.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, privitul prea mult la televizor a avut un impact negativ de 7,39%.Știu la ce vă gândiți: să mâncați mai multă brânză în timp ce vă uitați la televizor ar putea fi o idee bună. Dar este probabil ca acest lucru să nu fie corect. Brânza singură nu va duce neapărat la o mai bună bunăstare mentală și la o îmbătrânire mai sănătoasă, oricât de interesantă ar fi această perspectivă.

Combinarea brânzei cu mai multe fructe și adoptarea unor obiceiuri mai sănătoase, cum ar fi reducerea timpului petrecut la televizor și a fumatului, ar fi chiar mai bine. Rezultatele studiului ar putea avea un impact asupra viitoarelor politici de sănătate menite să îmbunătățească bunăstarea mentală și îmbătrânirea sănătoasă.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu