Cel mai vechi arbore genealogic din lume a fost realizat pe baza analizelor ADN
Postat la: 24.12.2021 - 17:45
Oamenii de ştiinţă americani, britanici şi spanioli au realizat cel mai vechi arbore genealogic din lume pe baza ADN-ului extras din oase umane dintr-un mormânt vechi de 5.700 de ani din Cotswolds (Marea Britanie).
Analizele ADN ale rămăşiţelor găsite în mormânt au dezvăluit că oamenii care au fost îngropaţi acolo aparţineau unor cinci generaţii consecutive dintr-o familie extinsă, relatează BBC. Cei mai mulţi din mormânt erau descendenţi ai patru femei care au avut copii cu acelaşi bărbat. Oamenii au fost îngropaţi în diferite părţi ale mormântului, în funcţie de mamă. Acest lucru sugerează că femeile din prima generaţie aveau o importanţă socială majoră în memoria comunităţii. Mormântul din Neolitic are două încăperi în forma literei L, una spre nord şi alta spre sud.
David Reich, co-autor al studiului şi profesor la Harvard Medical School din Boston (SUA), a explicat: „Două dintre femei, toţi copiii lor se află în camera de sud - şi copiii lor până la a cincea generaţie. Celelalte două femei, copiii lor se află în special în camera de nord - deşi unii dintre ei au fost mutaţi în încăperea de sud mai târziu, probabil din cauza prăbuşirii pasajului dinspre nord". Dr. Chris Fowler de la Newcastle University (Marea Britanie), autor principal al studiului şi arheolog şef, a declarat: „Este de o însemnătate amplă pentru că sugerează că dispunerea arhitecturală a altor morminte neolitice ne-ar putea spune cum funcţiona înrudirea".
Cripta datează dintr-o perioadă importantă, imediat după ce agricultura a fost introdusă în teritoriul pe care se află acum Regatul Unit de oameni ai căror strămoşi s-au răspândit, cu câteva mii de ani înainte, prin Europa din Anatolia (Turcia de azi) şi din zona Mării Egee. Lucrarea va ajuta cercetătorii să înţeleagă dinamica familiilor în cazul acestor oameni din Epoca de Piatră şi să afle mai multe lucruri despre cultura lor. „Sperăm că acesta va fi primul astfel de studiu", a spus prof. Reich. „Face reale vieţile acestor oameni care au trăit în acest loc acum foarte mult timp".
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu