Cele 7 Reguli de Aur ale mâncatului sănătos fără să te îngrași
Postat la: 21.04.2024 - 11:31
Senzația de sațietate vine cu producere de hormoni ai fericirii. De asta mâncarea ne face fericiți. Sigur că este o senzație temporară și de asta e nevoie de repetarea acestui mecanism care, după cum știm, dă și dependență.
Din punct de vedere fiziologic, reglarea senzației de foame și de sațietate este asigurată în corp de un sistem complex de hormoni și proteine secretați la mai multe niveluri în corpul nostru (de la stomac, intestine, celulele adipoase, pancreas până la creier). Un organism sănătos, o persoană aflată în echilibru cu emoțiile sale, se poate opri la timp când vine vorba de mâncare. De reținut cele șapte reguli esențiale ale mâncatului care să cpntribuie la un organism sănătos și la scaderea in greutate:
- Reglarea senzației de foame/sațietate este complexă, cheia operațională fiind situată în creier - la nivelul hipotalamusului.
- Mecanismele de control ne protejează mai degrabă în lipsa hranei decât în abundență, pentru că noi suntem făcuți să supraviețuim.
- Mesele proteice și cele bogate în grăsimi sunt mai sățioase.
- Mesele bogate în carbohidrați (mai ales cei cu absorbție rapidă de tipul zahărului, miere) determină rapid foamea - prin creșterea secreției de insulină.
- Pofta de dulce și de grăsimi „rele" este legată și de nivelul crescut de cortisol - deci de nivelul crescut de stres - drept urmare, scăderea stresului va determina o scădere a poftei de dulce.
- Este foarte important să ne menținem echilibrul hormonal pentru a avea o reglare optimă a senzației de foame/sațietate.
- Dacă aveți o perioadă cu poftă de mâncare mai mare decât de obicei, puteți să creșteți consumul energetic al corpului, prin mai multă mișcare, ca să nu vă îngrășați.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu