Cercetare inedită: cum diferă beneficiile cafelei pentru sănătate în funcție de țara în care trăiești

Postat la: 22.06.2024 - 03:53

Într-un nou studiu, publicat în jurnalul Neuropsychopharmacology, cercetătorii de la Schulich School of Medicine & Dentistry de la Western University din Ontario și de la University of California San Diego au analizat volume mari de date genetice, precum și consumul de cafea autodeclarat, pentru a determina dacă există vreo relație clară între ADN și consumul de cafea.

"Am folosit aceste date pentru a identifica regiunile din genom asociate cu faptul că cineva este mai mult sau mai puțin probabil să consume cafea", a declarat Hayley Thorpe, cercetătorul principal al studiului și cercetător postdoctoral în cadrul Departamentului de Anatomie și Biologie Celulară de la Schulich Medicine & Dentistry. "Și apoi să identificăm genele și biologia care ar putea sta la baza consumului de cafea".

Analiza finală a inclus date de la UK Biobank, precum și date din Statele Unite de la compania de diagnosticare ADN 23andMe. După ce au efectuat analiza, cercetătorii au descoperit legături clare între anumite variante genetice și consumul de cafea. Însă multe dintre aceste variante genetice au fost asociate, de asemenea, cu un risc crescut de obezitate și de abuz de substanțe.

"În ciuda dovezilor fenotipice anterioare că aportul de cafea conferă beneficii pentru sănătate, am găsit asociații genetice mai ales cu rezultate adverse în rândul populației din SUA și Marea Britanie, în special cu consumul de substanțe și trăsăturile legate de obezitate", au scris cercetătorii.

Cofeina este cea mai consumată substanță psihoactivă la nivel mondial, astfel încât corelația dintre genele legate de consumul de cafea și cele legate de abuzul de substanțe nu este, probabil, surprinzătoare. Cercetătorii afirmă că că utilizarea unei substanțe poate crește riscul de a folosi alte noi substanțe și că există factori genetici comuni care influențează acest consum. Lucru ce pare să fie valabil și pentru cafea.

Făcând un zoom mai atent, datele din SUA au arătat o legătură între diverse afecțiuni psihiatrice - cum ar fi anxietatea, tulburarea bipolară și depresia - și variantele genetice asociate cu un consum mai mare de cafea. Cu toate acestea, în cazul datelor din Marea Britanie s-a observat opusul. "Nu este ceea ce ne așteptam", a spus Thorpe. "Motivul pentru care vedem aceste divergențe ar putea fi din mai multe motive, cum ar fi un compromis între consumul de ceai și cafea care diferă între persoanele din SUA și cele din Marea Britanie."

Desigur, aceste constatări sunt pur asociative și s-au bazat în mare măsură pe date auto-raportate. Cu toate acestea, studiul oferă o perspectivă interesantă asupra relațiilor dintre ADN-ul nostru și comportament și sugerează o legătură potențială între ADN-ul nostru și consumul de cafea, subliniind totodată modul în care analiza genetică în diferite populații poate surprinde diferențele culturale în relația dintre genetică și comportament.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu