Ghimbirul, alimentul care țintește 12 semne ale îmbătrânirii. Studii științifice arată că acest condiment poate avea efect antiaging

Postat la: 04.01.2025 - 21:00

Din ce în ce mai multe studii conformă că ghimbirul este la fel de benefic pentru sănătate pe cât este de gustos. Acum, un nou studiu științific leagă acest condiment de un proces de îmbătrânire sănătos.

Recenzia, publicată în revista Biomolecules, a analizat date din cercetări existente și a descoperit că această rădăcină vegetală acționează asupra celor 12 semne consacrate ale îmbătrânirii la nivel celular. Cercetătorii subliniază că un număr „deosebit de mare" de studii efectuate pe animale arată că ghimbirul poate avea efecte pozitive asupra celulelor și inflamației din organism.

„Cu peste 400 de compuși bioactivi, proprietățile antiîmbătrânire ale ghimbirului i-au intrigat pe strămoșii noștri de secole," spune Kathleen Moore, nutriționist la Ohio State Wexner Medical Center. „Deși cercetările descompun deseori alimentele în componente, întregul este mai mult decât suma părților sale. Misterele ghimbirului poate nu vor fi niciodată pe deplin înțelese."

Care sunt cele 12 semne ale îmbătrânirii?

Aceste semne reprezintă indicatori ai îmbătrânirii la nivel celular. Deși limbajul folosit poate fi tehnic, acestea includ:

  • Defecte în procesele care controlează modul în care celulele se divid.
  • Scurtarea treptată a telomerilor, acele capace protectoare aflate la capetele cromozomilor.
  • Modificări în ADN care afectează comportamentul genelor.
  • Pierderea proteostaziei, un proces care reglează proteinele din celule pentru a menține sănătatea.
  • Dificultăți ale celulelor în a-și recicla și descompune conținutul propriu.
  • Dereglări ale mecanismului de detectare a nutrienților (cum ar fi glucoza).
  • Disfuncții mitocondriale (mitocondriile sunt „uzinele de energie" ale celulelor).
  • Oprirea diviziunii celulare, dar cu păstrarea vieții celulelor.
  • Scăderea numărului și funcției celulelor stem, esențiale pentru repararea și întreținerea țesuturilor.
  • Modificări în comunicarea dintre celule.
  • Inflamația cronică, legată de multe boli.
  • Dezechilibre în microbiomul intestinal.

Ce este ghimbirul și este el sănătos?

Ghimbirul este o plantă cu o tulpină frunzoasă și flori galben-verzui, conform Institutelor Naționale de Sănătate din SUA (NIH). Partea comestibilă provine din rizom - tulpina subterană a plantei. Ghimbirul este originar din China, Japonia și India, fiind utilizat în scopuri medicinale în China de peste 2.500 de ani, conform NIH.

Este important de menționat că „multe cercetări despre efectele ghimbirului au fost realizate pe animale," spune Jennifer Tomesko, profesor asociat la Rutgers University. „Este nevoie de mai multe studii clinice pe oameni pentru a confirma eficacitatea beneficiilor ghimbirului," adaugă aceasta.

Cu toate acestea, ghimbirul este considerat în general sănătos, spune Scott Keatley, co-proprietar al Keatley Medical Nutrition Therapy. „Ghimbirul oferă beneficii semnificative, inclusiv reducerea inflamației și a stresului oxidativ, care sunt factori majori în îmbătrânire și boli cronice," explică el. „În plus, îmbunătățește sănătatea digestivă, reduce greața, sprijină sănătatea metabolică prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și combate sindromul metabolic."

Cum poate ghimbirul să influențeze procesul de îmbătrânire?

Recenzia sugerează că anumite componente ale ghimbirului pot promova îmbătrânirea sănătoasă. Cercetătorii au descoperit că literatura științifică sugerează că ghimbirul poate contracara problemele legate de utilizarea nutrienților în corp, disfuncțiile mitocondriale, inflamația cronică și echilibrul organismelor din corp. Practic, acesta poate influența cele 12 semne ale îmbătrânirii enumerate mai sus.

Conform studiilor anterioare, ghimbirul poate ajuta la:

  • Reducerea zahărului din sânge.
  • Scăderea nivelului de colesterol și a markerilor inflamatori la persoanele cu diabet de tip 2.
  • Îmbunătățirea sănătății digestive, reducerea grețurilor și sprijinirea sănătății metabolice.

Cum să adaugi mai mult ghimbir în dieta ta

Deși poți găsi ghimbir în produse precum berea de ghimbir, kombucha sau biscuiți, acestea nu sunt surse bune ale rădăcinii vegetale și pot conține cantități foarte mici, spune Moore. „Dacă sunt coapte sau preparate cu cantități mari de grăsimi sau zahăr, cele mai multe beneficii sunt anulate," explică ea.

În schimb, dacă gătești cu rădăcină de ghimbir proaspătă sau pudră de ghimbir, „ai șanse mai mari să consumi o cantitate care să aducă beneficii," spune Moore.

Ceaiurile sunt o modalitate bună de a consuma ghimbir, fiind făcute din rădăcină proaspătă, uscată sau extract lichid, spune Tomesko. „Este important de reținut că constituenții chimici ai ghimbirului variază între formele proaspete, semi-uscate și uscate," adaugă aceasta.

Keatley sugerează folosirea ghimbirului proaspăt, atunci când este posibil. „Ghimbirul proaspăt este bogat în gingeroli, care oferă beneficii antiinflamatoare și antioxidante puternice," explică el. „De asemenea, reține mai mulți nutrienți originali, inclusiv vitamina C, magneziu și calciu."

Cât ghimbir poți consuma?

Moore indică Ghidul pentru Suplimente al Academiei de Nutriție și Dietetică, care sugerează că ghimbirul poate fi consumat zilnic ca „tonic." Aceasta înseamnă între 0,3 și 1,5 grame de ghimbir proaspăt sau 2 până la 4 grame de pudră uscată. (O linguriță are aproximativ 2 grame).

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu