Mașini electrice: Bateria care nu mai trebuie reîncărcată va fi în curând o realitate!

Postat la: 13.07.2022 - 06:30

Mai multe echipe mari de cercetare internaționale lucrează la o baterie revoluționară pentru mașinile electrice. Acesta ar putea oferi o autonomie de peste un milion de kilometri și ar putea marca sfârșitul actualului sistem de încărcare. Bineînțeles, toate acestea sunt doar teorii pentru moment. Dar cercetătorii spun că au făcut progrese semnificative în această privință.

Principalul dezavantaj al mașinilor electrice din prezent este sistemul de încărcare a bateriei, care poate fi restrictiv în unele cazuri. Franța, de exemplu, are doar 16% din stațiile de încărcare din Europa. Și poate deveni rapid complicat să găsești o stație de încărcare atunci când călătorești cu o mașină electrică prin Franța. Din fericire, acest lucru este doar temporar. Stațiile de încărcare devin din ce în ce mai frecvente în întreaga lume. Cum ar fi Tesla, care tocmai și-a extins rețeaua Supercharger în toată Europa. Cu toate acestea, în câțiva ani, aceste stații de încărcare pentru mașinile electrice ar putea fi complet depășite.

Mai mulți cercetători internaționali importanți lucrează în prezent la o baterie revoluționară și futuristă care ar putea atinge un milion de kilometri de autonomie. Desigur, toate acestea sunt doar teorii, dar cercetătorii ar putea dezvolta această tehnologie în câțiva ani. Bateriile cuantice ar putea fi, într-adevăr, un factor de schimbare pentru viitorul mașinilor noastre electrice. Tocmai noul concept de "super-absorbție" ar putea oferi această autonomie nebună viitoarelor baterii ale vehiculelor noastre electrice. Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide și alte câteva echipe internaționale de cercetare au demonstrat acest nou principiu de stocare a energiei.

Ei au mers chiar atât de departe încât au explicat acest concept în revista științifică Science Advances. Cercetătorii au gravat microcavități pe o placă de siliciu de diferite dimensiuni, care conține un număr diferit de molecule organice. Apoi au încărcat aceste cavități cu un laser. Iar rezultatul este destul de surprinzător. "Stratul activ al microcavității conține materiale semiconductoare organice care stochează energie. Ideea din spatele superabsorbției bateriilor cuantice este că moleculele acționează colectiv printr-o proprietate cunoscută sub numele de superpoziție cuantică. Pe măsură ce dimensiunea microcavităților și numărul de molecule cresc, timpul de încărcare scade", au rezumat cercetătorii.

Pentru a fi mai clar, cu cât este mai mare capacitatea unei baterii create, cu atât este mai scurt timpul de încărcare. Astfel, ar fi posibilă crearea unor baterii atât de dense din punct de vedere energetic încât mașinile electrice ar putea funcționa continuu, fără a fi nevoie de reîncărcare. Deocamdată, însă, acest principiu rămâne teoretic. Dar cercetătorii încă mai lucrează la acest lucru. Și poate că în câțiva ani va fi posibil să conduci o mașină electrică fără a fi nevoie să o reîncarci pe parcursul vieții sale. O adevărată revoluție.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu