O femeie de 60 de ani a câștigat premiul "Cel mai frumos chip" la concursul Miss Argentina VIDEO

Postat la: 28.05.2024 - 15:33

O femeie în vârstă de 60 de ani și-a văzut visul de a deveni cea mai în vârstă concurentă Miss Univers din istorie topindu-se într-o ceață de paiete și selfie-uri, sâmbătă, la concursul anual de frumusețe din Argentina.

Alejandra Marisa Rodríguez, un consilier juridic al unui spital, a cărei participare la concurs a fost aclamată ca un triumf împotriva îmbătrânirii într-o lume obsedată de tinerețe, nu a reușit să obțină coroana Miss Argentina. Dar a luat acasă titlul de „cel mai frumos chip", una dintre cele multe categorii ale concursului, printre care cea mai bună rochie de seară, cel mai bun costum de baie și cea mai elegantă.

În timpul concursului, ea le-a mulțumit tuturor celor care i-au sărbătorit succesul la concursul Miss Buenos Aires de luna trecută. Câștigarea ei acolo, după ce Miss Universe a eliminat vechea limită de vârstă, a generat o frenezie de atenție mediatică globală care a propulsat-o din anonimat la faima locală.

„Ca urmare a ceea ce mi s-a întâmplat, cred că s-a deschis o nouă ușă pentru mulți oameni care poate că nu au avut o viață ușoară", a declarat Rodríguez pentru The Associated Press în culisele evenimentului, încă îmbrăcată în rochia sa roșie de cocktail cu fante care îi lăsau la vedere picioarele. „A fost o aventură și nu aveam alte așteptări de la acest lucru decât să accept o nouă provocare".

Pentru partea de costum de baie a concursului Miss Argentina, Rodríguez a ales un costum modest dintr-o singură piesă cu un șal drapat pe umeri, oferind mulțimii un zvâcnet în timp ce fanii aplaudau și suflau în trompete de aer.

Dar juriul a preferat-o pe Magali Benejam, o actriță și model în vârstă de 29 de ani din Cordoba, care a îmbrăcat un bikini albastru sumar și pantofi cu tocuri cu toc până la cer pentru a câștiga premiul pentru „cel mai bun costum de baie" și, în cele din urmă, a învins celelalte 27 de concurente și a fost încoronată Miss Argentina.

„Sunt atât de emoționată și recunoscătoare că sunt aici, deoarece competiția nu a fost ușoară", a declarat Benejam pentru AP. Ea va reprezenta Argentina în Mexico City pentru competiția mondială din noiembrie.

Chiar și victoria lui Benejam ar fi fost imposibilă în urmă cu un an, deoarece concursul a limitat de mult timp vârsta concurentelor la 28 de ani. În acest an, pentru prima dată în istoria sa de 73 de ani, concursul Miss Univers primește orice participantă cu vârsta de peste 18 ani.

Este doar cea mai recentă dintr-o serie de schimbări pentru un concurs care a fost un paratrăsnet pentru criticile feministe de când protestele privind „arderea sutienului" au perturbat concursul Miss America din 1968.

Timp de zeci de ani, concursul Miss Univers s-a descris în mod deschis ca fiind o extravaganță de femei necăsătorite, în vârstă de adolescență și douăzeci de ani, care se lăudau în fața judecătorilor pentru a le evalua aspectul și personalitatea. Pe măsură ce tot mai mulți oameni au considerat acest lucru deranjant, organizatorii și-au dat seama cât de mult concursul era în urma culturii.

În ultimii ani, pe măsură ce mișcările #MeToo și de justiție socială au cuprins întreaga lume, Miss Universe a alergat pentru a-i convinge pe sceptici că este vorba mai mult despre minți și spirite decât despre corpuri.

A eliminat multe cerințe controversate de eligibilitate, deschizând câmpul pentru femeile căsătorite, însărcinate, lesbiene și transsexuale, și a eliminat orice mențiune despre „frumusețe" de pe site-ul său.

Cu toate acestea, în timp ce concursul sublinia empatia, încrederea și autenticitatea ca idealuri feminine, mențiunea „femeie tânără" a rămas în vigoare și, odată cu ea, interdicția privind picioarele de cioară.

În timp ce multe femei au lăudat decizia lui Rodriguez de a concura la vârsta de 60 de ani, altele s-au întrebat dacă nu cumva aceasta stabilea un standard nerezonabil pentru femeile în vârstă. Chipul ei premiat, figura statuară și trăsăturile sculptate au făcut-o să se amestece cu cohorta mai tânără de pe scenă.

„Contribuie la sentimentul că toată lumea ar trebui să poată arăta așa, toate femeile de 60 de ani ar trebui să aibă aspectul de tinerețe și prospețime, ca și cum ar avea 25 de ani", a declarat Lala Pasquinelli, o activistă feministă argentiniană. „Dacă nu o fac, este pentru că nu sunt dispuse să facă aceste sacrificii".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu