Șobolanul uriaș african care a primit o medalie pentru curaj rezervată până acum doar câinilor s-a "pensionat"

Postat la: 06.06.2021 - 10:49

După cinci ani de adulmecat mine de câmp și dispozitive explozibile în Cambodgia, Magawa se pensionează. Șobolanul african gigant este cea mai de succes rozătoare antrenată de ONG-ul belgian APOPO pentru a găsi mine și a alerta oamenii pentru ca explozibilele să fie dezgropate în siguranță.

Anul trecut Magawa a câștigat cea mai înaltă distincție civilă britanică pentru curaj la animale, o onoare până acum rezervată doar câinilor. "Deși încă este într-o stare bună de sănătate, a ajuns la vârsta pensionării și este evident că a început să fie mai lent. A venit momentul", a transmis APOPO. Magawa a ajutat la curățarea a 141.000 de metri pătrați de teren, folosindu-și simțul mirosului pentru a găsi 71 de mine îngropate și 38 de proiectile neexplodate.

Deși multe rozătoare pot fi dresate să detecteze mirosuri și să efectueze sarcini repetitive în schimbul recompenselor de hrană, APOPO a decis că șobolanul african gigant este cel mai potrivit pentru căutarea minelor deoarece dimensiunile lui îi permit atât să treacă peste mine fără să le declanșeze, cât să o și facă foarte rapid. Această specie trăiește până la 8 ani.

Magawa este parte a unui grup de șobolani crescuți în acest scop. El s-a născut în Tanzania și, în 2016, a fost dus în Cambodgia, în orașul Siem Reap, unde se află extraordinarele temple Angkor, pentru a-și începe cariera de adulmecător de mine.

La pensie, Magawa va trăi în aceeași cușcă și va avea cam același program, fără a mai merge însă pe câmpurile minate. Va primi aceeași mâncare, se va juca în fiecare zi, va face exerciții fizice, iar sănătatea îi va fi urmărită de veterinari. Timp de 20-30 de minute pe zi el este eliberat într-o cușcă mare unde are facilități precum o roată de alergat sau o groapă cu nisip.

Pe lângă Cambodgia, APOPO are programe și în Angola, Zimbabwe și Mozambic pentru curățarea milioanelor de mine rămase după războaie și conflicte. Potrivit ONG-ului, peste 60 de milioane de oameni din 59 de țări continuă să fie în pericol din cauza minelor de câmp și proiectilelor neexplodate. În 2018, aproape 7.000 de oameni au fost uciși sau răniți de astfel de dispozitive.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu