Părul castaniu, interzis la Osaka a decis un tribunal japonez în cazul unei eleve care „nu avea părul suficient de negru"!

Postat la: 21.02.2021 - 09:35

Un tribunal din prefectura Osaka a dat câştig de cauză doar parţial unei tinere care a fost obligată de şcoală să-şi vopsească părul întrucât nu este destul de negru, aşa cum cereau regulamentele şi cum ar fi trebuit să-l aibă având în vedere originile sale.

Procesul a fost deschis de tânăra în 2017, când a împlinit 18 ani. O instanţă din prefectura Osaka a decis că fosta liceană are dreptul să primească despăgubiri băneşti (şi anume de doar 330,000 yeni sau circa 3.100 de dolari) pentru daunele emoţionale provocate de presiunile oficialilor asupra ei, dar că măsurile împotriva ei au fost unele legale.

În urma refuzului de a-şi vopsi părul negru, oficialii liceului nu i-au mai permis să vină la unele cursuri, în excursii şi chiar i-au şters numele din cataloagele liceului. Şcolile din Japonia au regulamente stricte privind înfăţişarea, îmbrăcămintea şi char culoarea părului sau a hainelor. Elevii nu au voie să-şi vopsească părul, să şi-l încreţească, să-i schimbe nuanţa sau să aplice extensii.

Avocaţii şcolii (care se află în subordinea prefecturii) au argumentat că vicedirectorul şcolii a verificat originile tinerei şi aceasta ar fi trebuit să aibă părul negru, nu castaniu. Asta în ciuda susţinerilor contrarii ale fetei şi părinţilor acesteia. Profesorii au trecut la sancţiuni - i-au scos banca din clasă şi au şters-o din registrele şcolii. Tribunalul a ţinut partea şcolii în sensul că regulile privind înfăţişarea sunt legitime pentru a determina elevii să se concentreze asupra studiilor.

Pe de altă parte, instanţa a recunoscut că măsurile decise de oficialii şcolii „nu au ţinut cont de suferinţa psihologică" a fetei care, în cele din urmă, a fost nevoită să renunţe la şcoală. Sentinţa a fost pronunţată marţi şi urmează să fie contestată de avocaţii fetei care au cerut daune morale de circa 20.000 de dolari americani.

Cazul a declanşat revoltă la nivel naţional în privinţa unor reguli care nu lasă spaţiu individualităţii, în timp ce grupuri activiste au lansat petiţii pentru schimbarea regulamentelor privind lungimea părului, a fustelor sau chiar culoarea lenjeriei de corp. Potrivit plângerii depuse de fată în 2017, mama acesteia a confirmat directorului şcolii că fata nu-şi deschisese culoarea naturală a părului. Totuşi profesorii au insistat că fata trebuie să aibă părul negru, aşa că să-l vopsească pentru a fi negru la loc.

Ca urmare a vopsirilor repetate fata a dezvoltat probleme ale scalpului, cu mâncărimi şi răni. Stresul a devenit atât de accentuat că în 2016 a renunţat şcoală. Guvernul local din Osaka s-a apărat la proces citând inspecţia vicedirectorului cu privire la originile fetei - indubitabil, fata se născuse cu părul negru. Avocaţii fetei vor să facă apel pentru a stabili că părul fetei avea culoarea naturală.

Cazul a determinat schimbări sau clarificări ale regulamentelor în prefectura Osaka şi la Tokyo. 40% din şcolile din Osaka au reformulat regulile mai explicit în sensul în care părul castaniu şi cârlionţii artificiali nu sunt acceptaţi. În 2019, autorităţile şcolare Tokyo a interzis şcolilor să ceară elevelor cu păr mai deschis la culoare să-l vopsească negru.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu