"Răcorirea" obligatorie din China: Numărul de divorțuri a scăzut cu 70% după introducerea masurii
Postat la: 19.05.2021 - 18:16
Numărul de divorțuri înregistrate în China a scăzut cu peste 70% de la introducerea unei perioade de „răcorire" obligatorii mai devreme în cursul acestui an, relatează CNN.
Potrivit statisticilor publicate de către Ministerul Afacerilor Civile de la Beijing, în primul trimestru al lui 2021 au fost înregistrate 296.000 de cereri de divorț comparativ cu 1,06 milioane în ultimul trimestru al anului trecut - o scădere de 72% - și 612.000 în primul trimestru al lui 2020. Noul Cod Civil care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie a introdus o perioadă obligatorie de așteptare de 30 de zile după depunerea actelor de divorț, interval în care oricare dintre părți își poate retrage cererea.
În cazul în care niciunul dintre soți nu își retrage cererea cei doi trebuie să depună o nouă cerere la sfârșitul perioadei de așteptare pentru încheierea mariajului. Legea, inspirată din legislație locală care deja era în vigoare în anumite părți ale țării, a fost amplu criticată pe motiv că ar restrânge libertățile personale și ar putea ține unele persoane captive în parteneriate violente. Însă media de stat de la Beijing a apărat măsura, afirmând că aceasta „asigură stabilitate și ordine socială".
Numărul de divorțuri a crescut constant în China de-a lungul ultimilor ani, parțial datorită reducerii stigmei sociale asupra acestuia și a autonomiei mai ridicate de care se bucură femeile, acestea inițiind peste 70% din procesele de divorț. Acest lucru a declanșat neliniști profunde în rândul autorităților comuniste, trendul venind în contextul în care chinezii sunt încurajați să facă mai mulți copii pentru a amâna o potențială bombă demografică.
„Mariajul și reproducerea sunt strâns legate. Declinul ratelor de căsătorie va afecta rata natalității care la rândul ei afectează dezvoltarea economică și socială", a declarat Yang Zongtao, un oficial din cadrul Ministerului Afacerilor Civile. „Această problemă ar trebui adusă în prim plan", a adăugat acesta, precizând că ministerul său „va îmbunătăți politicile sociale relevante și intensifica eforturile de propagandă pentru a încuraja valorile pozitive legate de dragoste, mariaj și familie". China nu este singura țară din lume care are o asemenea perioadă de „răcorire", atât Franța cât și Marea Britanie obligând cuplurile care vor să divorțeze prin consimțământul părților să aștepte două, respectiv șase săptămâni, până la dizolvarea mariajului.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu