Un român a câștigat de 14 ori la loterie. Metoda genială pe care a aplicat-o în mai multe țări!

Postat la: 27.11.2022 - 18:15

Un român, pe numele său Ștefan Mandel, a câștigat de 14 ori la Loto, după ce a găsit un algoritm pe care l-a utilizat pe mai multe continente. Povestea sa a început în anii 60 și se pare că în prezent trăiește într-un paradis.

Cum să câștigi la Loto? Aceasta este una dintre întrebările care îi frământă pe jucători. Unii dintre ei au strategii, iar alții aleg să folosească aceeași combinație de numere. Mandel, care este pasionat de matematică și care s-a confruntat cu lipsuri în comunism, și-a încercat norocul la Loto după ce a studiat lucrări despre probabilități scrise de faimosul Leonardo Fibonacci în secolul XIII. După o vreme de cercetări și multe calcule, Mandel a scris un algoritm pe care l-a intitulat „condensarea combinatorică".

„Sunt un matematician de weekend, un contabil cu prea multă educaţie. Dar matematica aplicată corect poate garanta o avere", afirma Mandel în anul 1994, în singurul interviu oferit presei româneşti. Ștefan Mandel spune că primul succes s-a bazat mai mult pe noroc. În 1964, acesta a câștigat 78.783 de lei, suma care la acea vreme reprezenta o avere. Cu acei bani a reușit să fugă de comunism și să iasă din țară. „Acest prim câştig al meu se datorează mai mult norocului. Totuşi, banii câştigaţi mi-au oferit posibilitatea de a fugi din ţară. Nu o să vă spun cum am fugit, nici măcar acum după atâţia ani".

După ce a ajuns pe tărâmul cangurilor, în Australia, românul și-a transformat algoritmul într-o afacere. Ștefan Mandel a înțeles repede că și dacă ar cumpăra toate variantele posibile la 6 din 40, adică 3.838.380 la număr, premiul oferit ar fi fost peste suma totală pe care urma să plătească pe bilete. Chiar dacă descoperise o breșă în sistem, românul nu avea acea sumă uriașă de bani care era necesară pentru cumpăra toate variantele. Așa că s-a gândit să formeze un sindicat loto în care au intrat mai mulți investitori.

Planul era simplu. Imediat cum o loterie națională ajungea la un jack pot impresionant, Ștefan și investitorii intrau în acțiune. Așa ar fi câștigat, în Australia, premiul cel mare de alte 12 ori, iar de 400.000 de ori ar fi obținut premii mai mici. Totuși, după ce împărțea câștigurile nu reușea să rămână cu prea mulți bani, după ce extragerile din Australia. Abia când s-a mutat în America a dat lovitura. Aici a reuşit să câştige alături de alţi investitori premiul de 27 de milioane de dolari, în statul Virginia, după ce a cumpărat nu mai puțin de 5,5 milioane de bilete.

Modul prin care a câștigat a atras atenția autorităților americane. Statul Virginia l-a numit trișor, iar românul a fost anchetat chiar și CIA, FBI şi Fiscul american. În cele din urmă, după ce s-a judecat 4 ani, Ștefan Mandel a fost găsit nevinovat. „Nu există această formulă, singura cale de câştig cert stă în acoperirea tuturor posibilităţilor. Nu toate loteriile sunt rentabile din punctul de vedere al jucătorului. Dar cea de la Sydney mi-a dat posibilitatea să investesc 7 milioane de dolari şi să câştig 27 milioane. Un fapt pe care l-am putut prevedea prin calcul matematic. În ultimă instanţă, teoria rămâne doar teorie, faptele vorbesc!".

Cei care vor să-și adune prietenii și să cumpere milioane de bilete precum Stefan Mandel, trebuie să știe că această „tactică" nu mai poate fi câștigătoare. „Numărul de combinaţii a crescut prea mult, nu aţi fi capabil să imprimaţi biletele, nu aţi putea să le cumpăraţi în timp şi, probabil, nici măcar nu aţi putea face matematica corectă fără să faceţi o greşeală". Despre Ștefan Mandel nu se mai știe mare lucru în prezent. Românul care a câștigat de 14 ori premiul cel mare la loto se pare că s-ar fi retras într-o casă de vacanță pe o insulă exotică din Vanuatu.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu