A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
Postat la: 03.12.2024 - 15:38
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră că "scurgerea" virusului dintr-un laborator din Wuhan, în China, este ipoteza "cea mai plauzibilă" pentru a explica originea acestuia.
Chestiunea originii pandemiei, între potenţiala transmitere a virusului prin intermediul unui animal sau o scurgere dintr-un laborator, a luat de câţiva ani o întorsătură geopolitică în Statele Unite, pe fondul rivalităţii tot mai intense cu China.
Donald Trump, ales recent la Casa Albă pentru un al doilea mandat, a susţinut în repetate rânduri, fără dovezi, că virusul s-a scurs dintr-un laborator chinez, lucru pe care Beijingul îl contestă ferm.
Fără a tranşa în această privinţă, serviciile de informaţii americane au asigurat, într-un raport din iunie 2023, că nu deţin nicio dovadă care să indice că virusul Sars-Cov-2 a fost creat într-un laborator din China.
Subcomisia pentru pandemia de coronavirus a fost înfiinţată în februarie 2023, când republicanii şi-au redobândit majoritatea în Camera Reprezentanţilor.
După doi ani de anchetă, 38 de depoziţii sau interviuri şi 25 de audieri, comisia a elaborat un raport de peste 500 de pagini care va fi publicat oficial miercuri.
"Această muncă va ajuta Statele Unite şi lumea să prevadă următoarea pandemie, să ne pregătim pentru ea, să ne protejăm de ea şi, sperăm, să o prevenim", a declarat Brad Wenstrup, preşedintele comisiei, ales republican şi medic pediatru.
Raportul susţine că s-a ajuns la un "consens" între membrii democraţi şi republicani cu privire la mai multe probleme, inclusiv faptul că "posibilitatea apariţiei COVID-19 în urma unui accident legat de un laborator sau de cercetare nu este o teorie a conspiraţiei".
Pentru a-şi susţine afirmaţia, aleşii au invocat cinci motive, printre care, potrivit acestora, faptul că "virusul are o caracteristică biologică ce nu este prezentă în natură".
Beijingul a respins concluziile acestui raport, considerând că acesta nu are "credibilitate" şi acuzând Washingtonul că foloseşte epidemia pentru a face "manipulare politică".
"Concluzia ştiinţifică de autoritate la care a ajuns echipa comună de experţi China-OMS (...) este că o scurgere dintr-un laborator este extrem de puţin probabilă", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Lin Jian, în cursul unei conferinţe de presă obişnuite.
"În absenţa oricăror dovezi substanţiale, aşa-numitul raport american a compus concluziile principale, a calomniat China" şi "a introdus dovezi false", a adăugat acesta.
La aproape cinci ani de la apariţia sa, comunitatea ştiinţifică internaţională nu a reuşit încă să determine cu certitudine originea COVID-19. Un studiu publicat în septembrie în revista Cell a oferit însă noi elemente ce întăresc ipoteza transmiterii la om de către animale infectate introduse pe o piaţă din Wuhan la sfârşitul anului 2019.
Cu peste 1,1 milioane de decese, Statele Unite ale Americii au fost de departe ţara cea mai afectată de pandemia de COVID-19.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu