Activiștii de partid care conduc firmele de stat. Penelizarea Consiliilor de administrație
Postat la: 07.08.2020 - 09:36
Fondul Proprietatea trage un semnal de alarmă privind numirile în conducerea marilor companii de stat a unor persoane exclusiv pe criterii politice și fără experiență relevantă în domeniul de activitate al acestor companii.
Astfel, printre cei aflați în Consilii de Administrație sau de Supraveghere ale diverselor companii ale statului se găsesc contabili care se ocupă de producția de sare, foști polițiști care administrează porturi, președinți de asociații civice care supervizează aeroporturi și consilieri de parlamentari care controlează producția de plante medicinale. Aceste funcții sunt ocupate, în general, fie de membri PNL, fie de apropiați ai acestora, așa cum până anul trecut erau înțesate de PSD.
Dumitru Mărculescu este președintele Consiliului de supraveghere a Complexului Energetic Oltenia și secretar general al PNL Mehedinți. Conform declarației de interese, pentru prima funcție a primit anul trecut 2486 de lei, la care se adaugă 12.646 de lei indemnizația de consilier județean liberal în Mehedinți. Până să fie numit președinte al Consiliului de supraveghere al CE Oltenia a fost consilier juridic la Hidroserv SA Porțile de Fier.
Alt membru al Consiliului de supraveghere al CE Oltenia numit politic este Constantin Săceanu. El deține funcția de vicepreședinte al PNL și este consilier județean liberal în Mehedinți. Meseria sa de bază este cea de inginer topograf, având și o firmă specializată în acest domeniu.
Salrom SA
Nicolae Tulici a fost numit membru în Consiliul de administrație al Salrom în iulie 2020. Fără experiență în extracția și valorificarea sării, el este de meserie consilier juridic.
Ionică Simbanu este de profesie contabil și a fost numit recent în Consiliul de Administrație al Salrom. Potrivit CV-ului său, este membru PNL și consilier județean, lider de grup al aceluiași partid la Galați.
Cătălin Paraschiv a fost până în 15 iulie membru provizoriu în CA al Salrom. Angajat la o firmă privată din 2004, care distribuie anvelope și uleiuri pentru autoturisme. Este membru marcant al organizației PNL Galați.
Aeroporturi București
La Aeroporturi București Adrian Constantin Florescu a fost numit în Consiliul de Administrație pe 20 aprilie 2020. Este secretar executiv al Partidului Mișcarea Populară, consilier în Consiliul local al municipiului București și membru în Consiliul de Administrație al firmei de pază Ordine și Protecție S3 SRL, firmă din subordinea primăriei Sector 3. În același timp, este președintele unei asociații care colectează deșeurile electrice, loc de unde a încasat anul trecut 419.000 de lei, adică peste 100.000 de euro salariu.
Gabriel Plăiașu, fost deputat PNL în urmă cu 12 ani, ocupă în prezent funcția de secretar general al PNL Dâmbovița și a fost numit membru în CA al Aeroporturi București. Primește o indemnizație de 20.000 de lei pe an de la Consiliul Județean și 32000 de lei de la Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Dâmbovița. Singura legătură a lui Plăiașu cu aeroporturile a fost un mandat de 3 luni în CA al Romaero.
Cosmin Mihălțan a fost până în 2017 administratorul unei ferme de creștere a porcilor cu sediul în Târgu Mureș. În ianuarie 2020 este numit membru în CA Aeroporturi București apoi, din mai 2020, președinte al Consiliului. Susținut de ministrul Transporturilor Lucian Bode, Mihălțan nu are nicio experiență în administrarea aeroporturilor.
Din Consiliul de Administrație al Aeroportului Timișoara face parte Ovidiu Ciurdar, numit pentru un mandat de 5 luni, din iunie până în octombrie. Inginer în mecatronică, Ciurdar s-a înscris recent în PNL și este consilierul primarului din Timișoara, Nicolae Robu.
Colegul său în CA este Lazăr Faur, fost redactor șef la un post de televiziune din Arad și actualul manager al unei clinici medicale, el fiind sprijinit politic de liberalii din zonă.
Compania Porturilor Maritime Galați îl are în Consiliul de Administrație pe Marian Toniță, fost șef de schimb înainte de 1989 la combinatul siderurgic Galați, fost primar de comună, fost inspector de protecția muncii, fost prim-vicepreședinte al PNL Galați. Acum administrează porturile din Galați.
Coleg cu Toniță în CA este și George Șinghi. Secretar general al organizației municipale a PNL Tulcea, consilier județean și specialist în alimentație publică și imobiliare.
În februarie 2020, Guvernul îl numea pe liberalul Florin Cîrligea în CA-ul de la Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi. Remuneraţia membrilor a fost stabilită la 5.040 lei brut/lună. Cîrligea este și prim-vicepreședintele PNL Brăila, fost subprefect și om de afaceri.
Costel Stanca este directorul general în CA al Administrației Porturilor Maritime Constanța. A fost numit în funcție în decembrie 2019 cu mandat până în septembrie 2020. Este consilier județean PNL și prim-vicepreședinte al organizației municipale. Decan al Universității Maritime din Constanța, Stanca a încasat anul trecut pe lângă salariu de profesor și indemnizația de consilier, dividende în valoare de 289.000 de lei de la firma Atlas Research SRL.
La Administrația Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu (APDF) îl regăsim ca șef al consiliului de administrație pe Nelu Sandu Buciu, ofițer MAI în rezervă, sprijinit de liberali. Pe lângă pensia de 10.000 de lei pe lună, acesta încasează aproximativ 3.500 de lei pentru buna funcționare a porturilor din Giurgiu.
Membru provizoriu în CA este și Alexandru Aurel Balov. Fost consilier parlamentar și consilier județean liberal în Ialomița, Balov n-are niciun fel de experiență legată de administrarea porturilor fluviale.
La SN Plafar SA este propusă de Guvern pentru a face parte din CA consiliera parlamentară a lui Gheorghe Falcă, Mihaela Parmena Țibrea. Ea făcea parte la începutul anului și din CA al Iprochim SA.
Colegul ei, Andrei Florea este propus și el pentru un post în consiliul de administrație al Plafar SA, din 2012 el fiind consilier parlamentar la grupul liberal din Camera Deputaților.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu