Acuzaţii grave ale contabilei şefe de la Opera Iaşi: directoarea Rancea ar fi cheltuit sume imense în mod ilegal, după bunul plac. Unde s-au dus două milioane de lei?

Postat la: 27.01.2020 - 14:03

Managerul Operei din Iasi, Beatrice Rancea, este acuzat chiar de contabilul-şef al instituţiei de mişmaşuri financiare. O sumă de circa două milioane de lei din bugetul operei a fost „spartă" de Rancea nejustificat, după bunul-plac, conform acuzatiilor aduse.

Simona Alice Gogan, care a fost contabil-şef la Opera Naţională Română din Iaşi până marţi, 21 ianuarie, face toate aceste dezvăluiri după ce Beatrice Rancea a demis-o. Ea a transmis un memoriu mai multor instituţii, cu toate aceste nereguli. Printre acestea: plata a 120.000 de lei către o firmă privată fără ca aceasta să fi prestat vreun serviciu; 70 de contracte antedatate, plus contracte semnate acasă la manager, în toiul nopţii.

Memoriul lui Gogan a intrat în posesia „Ziarului de Iaşi". In paginile acestuia o acuză pe Beatrice Rancea, de mai multe ilegalităţi. „Aceste fapte se referă, pe de o parte, la presiunile la care am fost supuşi de către doamna manager Beatrice Rancea atât eu (prin prisma funcţiei), dar şi alţi salariaţi, în vederea comiterii unor fapte ilegale, iar pe de altă parte la cheltuirea banului public (respectiv al bugetului Operei) în total dispreţ faţă de lege", scrie aceasta în debutul memoriului.

Majoritatea acuzaţiilor făcute de contabilă se leagă de momentul decembrie 2019, când, în urma rectificării bugetare, Opera Naţională Română din Iaşi a primit aproximativ 3 milioane de lei suplimentar pentru a-şi putea desfăşura activitatea. Simona Alice Gogan susţine că 2 milioane de lei din suma respectivă „au fost folosiţi discreţionar de către doamna manager Rancea în vederea efectuării unor plăţi". Aceasta exemplifică faptul că au fost luate zece televizoare, frigidere, maşini de spălat, 20 de aspiratoare, laptopuri şi alte zeci de produse fără să existe documentele necesare din punct de vedere legal: referate de necesitate, procese verbale de recepţia mărfii, plăţi către furnizori fără a fi încheiate contracte cu ei, doar în baza facturilor, fiind, conform contabilei, sute de produse care nu au trecut prin magazia centrală a Operei, unde li s-ar fi făcut fişe de magazie şi ar fi intrat astfel de inventar.

„Vă mai aduc la cunoştinţă faptul că la aproape toate achiziţiile făcute în decembrie 2019 nu există referate de necesitate din partea compartimentelor de specialitate şi nici procese-verbale de recepţie a serviciilor / lucrărilor / produselor achiziţionate, iar dacă există câteva referate de necesitate, nu poartă semnătura mea în calitate de contabil-şef. Toate aceste cheltuieli s-au făcut la presiunile doamnei manager Beatrice Rancea şi a grupului care gravitează în jurul ei, care ameninţa cu destituirea sau retrogradarea noastră (fapt care se reflectă în noua organigramă prin care postul de referent achiziţie şi postul de contabil-şef au fost desfiinţate)", se menţionează în documentul citat. Simona Alice Gogan vine şi cu un exemplu concret. În ultima lună a anului 2019, Opera ar fi efectuat o plată către compania SC ART DECO EXIM SRL în valoare de 120.000 de lei, sumă virată în conturile firmei pe baza unui ordin de plată şi a unei facturi simple, fără contract, fără ca firma respectivă să fi efectuat vreun serviciu, „deşi legea în instituţiile publice interzice plăţile înaintea efectuării serviciului, iar prestarea serviciului facturat trebuia confirmat de către comisia de recepţie desemnată de către manager".

Contabilă-şefă acuză şi faptul că, în luna decembrie a 2019, la Operă s-ar fi antedatat circa 70 de contracte prin care au fost plătiţi diferiţi colaboratori ai instituţiei culturale. Metodele folosite, susţine contabila, sunt rudimentare şi uşor de identificat: mai multe numere de ordine ale unor documente din registrul de intrări-ieşiri au fost acoperite cu pastă corectoare şi trecute în dreptul lor aceste contracte antedatate. Iar în contextul contractelor de muncă, aceasta relatează şi cazul unui angajat al Operei, pe numele său Cristian Albu, care are un „contract de telemuncă" de opt ore încheiat cu opera pe baza căruia încasează circa 4.000 de lei net, suma brută fiind de 5,587 de lei, dar mai ia şi un spor de condiţii vătămătoare de 838 lei şi o alocaţie pentru locuinţă lunară în valoare de 1.510 lei. Însă, conform Simonei Alice Gogan, sporurile acordate sunt nejustificate din moment ce el nu îşi desfăşoară activitatea în birourile Operei. „Albu Cristian ocupă funcţia de consilier resurse umane fără fişă de post, fără a presta niciun serviciu pe care în mod normal un consilier de specialitate în cadrul biroului Resurse Umane ar trebui să îl presteze, de exemplu să ţină evidenţa contractelor de muncă individuale ale salariaţilor din ONRI, să întocmescă contracte de muncă sau acte adiţionale, să elibereze adeverinţe la solicitarea salariaţilor, să gestioneze REVISAL-ul, să calculeze salariile şi tot ce este legat de plata salariilor etc.", a mai punctat aceasta.

Însă problemele cu acest angajat nu se opresc aici; conform Simonei Alice Gogan, pe data de 8 noiembrie 2019, aceasta a fost chemată la ora 20.00 alături de fosta juristă a instituţiei, Eugenia Cihodariu Ciofu, la managerul Operei, Beatrice Rancea, pentru a-i semna contractul de muncă a lui Cristian Albu, deşi contractul era deja înregistrat în REVISAL încă de la începutul lunii octombrie, din data de 02.10.2019. „Această întâlnire neobişnuită şi urgentă, care s-a prelungit până la ora 21.30, a fost convocată de faptul ca eu, în calitate contabil-şef şi cu viza CFP pentru salarii, am refuzat să acord viza CFP pentru salariul domnului Albu, motivând lipsa contractului de muncă, la rândul ei doamna jurist a considerat ca acest contract nu este adaptat necesitaţilor insituţiei. Având in vedere presiunile exercitate de doamna manager asupra doamnei juriste, în acea seara la o oră foarte târzie, imediat după ce a semnat acest contract împotriva voinţei ei, a fost obligată să demisioneze; în consecinţă, am semnat şi eu contractul având în vedere condiţiile presante şi jignirile pe care mi le-a adus doamna manager Rancea", se mai precizează în memoriu, care conţine mai multe acuzaţii legate în special de speţa economică.

„Ziarul de Iaşi" a încercat să intre în legătură cu Beatrice Rancea pe parcursul zilei de ieri, fără a reuşi să vorbească direct. Reprezentanţii instituţiei culturale spun însă că acuzaţiile aduse de Simona Alice Gogan sunt false, fiind o formă de răzbunare pentru faptul că aceasta nu mai este angajată a Operei. „La Opera din Iaşi nu există nicio ilegalitate", a transmis Beatrice Rancea. Reprezen­tanţii Operei spun că aceasta va reveni zilele următoare cu un răspuns punctual la fiecare dintre aceste acuzaţii.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu