Adevarul despre AEP: cum e posibil ca șeful destituit să rămână șef în aceeași instituție?

Postat la: 15.03.2023 - 01:01

Ne-am obișnuit deja ca în sectorul public din România să se întâmple tot felul de nefăcute și neauzite pe la alții. Uneori însă reușim să ne depășim pe noi înșine. Așa este și situația lui Constantin Mitulețu-Buică, un obișnuit cu funcția de conducere a Autorității Electorale Permanente (AEP).

Cel mai recent, acesta era președinte AEP, până să își dea demisia, în luna ianuarie. Această demisie a venit la două zile după ce a fost reclamat la Parchetul General de către Agenția Națională de Integritate (ANI). Agenția Națională de Integritate a anunțat în ianuarie că a sesizat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Mitulețu-Buică a infracţiunii de „folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane".

Conform ANI, în calitate de președinte al Autorității Electorale, „a emis, aprobat și semnat nouă acte materiale prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la cabinetul vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente pe funcția de consilier". Până aici, nimic complicat. O demisie de onoare, până când justiția face lumină. De fapt, nu e chiar așa. Mitulețu-Buică a demisionat să iasă din lumina reflectoarelor și apoi, imediat, premierul Ciucă la numit în funcția de secretar general al AEP. Practic, a plecat dintr-o funcție de conducere și a aterizat în alta.

Cum este posibil acest lucru? Motivele demisiei, respectiv elementele de incompatibilitate, se aplică și pentru funcția de secretar general. Iată o întrebare la care nu vom ști niciodată răspunsul. Iar întreaga poveste este departe de a se fi încheiat. În locul lui Mitulețu-Buică, la șefia AEP va veni Toni Greblă, propunerea PSD. Se spune că ar avea susținere din partea tuturor partidelor din coaliția de guvernare, însă cel puțin din partea PNL ar putea fi o problemă. Una este să susții o propunere PSD și alta este să fii de acord și cu numirea celui incompatibil.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu