ANAF pregătește un ordin prin care persoanele fizice cu averi mari și rudele lor apropiate vor fi monitorizate separat de fisc
Postat la: 03.02.2023 - 15:22
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pregătește o listă persoanelor fizice cu averi mari și a rudelor lor apropiate, astfel încât acestea să fie monitorizate separat reiese dintr-un proiect de ordin pus azi în dezbatere publică, informează Avocatnet.
Practic, proiectul pus în dezbatere publică prevede că așa cum există o listă a firmelor mari și o listă a firmelor mijlocii, în curând o să apară o listă a persoanelor fizice cu averi mari și a rudelor lor apropiate (este neclar, însă, dacă lista va fi publică sau privată).
„Persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României, pe baza datelor deținute/obținute de ANAF, în conformitate cu dispozițiile legale", este explicat în document, cu precizarea că estimarea averii va viza bunurile (mobile și imobile) și activele financiare deținute.
Practic, lista va cuprinde atât grupul persoanelor fizice cu averi mari, cât și grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari, în acesta din urmă fiind incluși: soți/soții și rude/afini de până la gradul al doilea.
Toate persoanele de pe listă urmează să fie notificate de ANAF cu privire la includerea lor pe aceasta, urmând să se facă actualizări periodice. „Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani, în sensul introducerii persoanelor fizice (...), și o dată la 6 ani, în sensul eliminării persoanelor fizice (...). Concomitent cu actualizarea grupului de persoane fizice cu averi mari se actualizează și grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari", scrie în proiect.
Într-o strategie publicată recent de ANAF este precizat că autoritățile vor analiza inclusiv membrii familiei și că vor face estimări în baza stilului de viață. Însă este neclar dacă chestiunea vizează strict persoanele cu averi mari sau orice persoană care obține venituri nesalariale. Astfel, proiectul de ordin pare să fie un pas în direcția dorită de ANAF pentru creșterea conformării voluntare a persoanelor fizice în perioada 2023 - 2025.
Pentru a se aplica, proiectul de ordin trebuie aprobat de șeful ANAF și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu