Analiza IRSAN: "Al cincilea val" - un nou episod dintr-o telenovelă care a durat prea mult timp!

Postat la: 26.11.2021 - 18:59

De câteva zile, se aude din nou sunetul des auzit al unui nou episod din telenovela despre sănătate. Acest nou episod se numește "al cincilea val". De mai bine de un an și jumătate, populația a fost supusă la unui flux aproape continuu de vești proaste, unul dintre principalii actori fiind un virus numit Sars-Cov-2. Am intrat acum într-o nouă zonă de turbulențe.

Graficul din foto de mai sus: Evoluția ratei incidenței săptămânale la 100.000 de locuitori a pacienților cu Covid-19 și a deceselor legate de Covid-19
Notă pentru cititor: curba roșie prezintă evoluția săptămânală in Franta la 100.000 de locuitori a pacienților Covid-19 în funcție de rețeaua Sentinel (scara din dreapta, în roșu, de la 0 la 120). În martie 2020, această curbă indică un maxim cu 140 pacienți noi într-o săptămână la 100 000 de locuitori. La cel de-al patrulea "vârf" al acestei curbe (începutul lunii august 2021), incidența este de 31 de cazuri noi într-o săptămână la 100 000 de locuitori. Curba neagră arată evoluția numărului săptămânal de decese la Covid-19 la 100 000 de locuitori. Punctul maxim se află la începutul curbei cu 9,7 decese într-o săptămână la 100.000 de locuitori la începutul lunii aprilie 2020 (scara din dreapta, în negru, de la 0 la 10).


Scenariul este acum bine stabilit. În amonte, începe cu opiniile oamenilor de știință care, deși se presupune că totul ar trebui să fie "sub control", anunță posibilitatea revenirii unui nou val epidemic. Aceste "oracole" sunt curând confirmate de date din țări mai mult sau mai puțin îndepărtate; totul este în regulă în Franța, dar în alte părți este foarte grave. Prin urmare, ipotezele oamenilor noștri de știință s-ar dovedi a fi corecte. Articolele de presă se revarsă despre
panica generată în aceste țări și măsurile foarte dure care sunt pe cale să fie puse în aplicare. Aceste măsuri "par excesive", dar o "voce mică" ne spune că trebuie să fim pregătiți pentru "a ne veni rândul în curând". În cele din urmă, Santé Publique France dă lovitura de grație și anunță o "creștere îngrijorătoare a incidenței", fără să explice cu adevărat despre ce este vorba și de ce este îngrijorător, se scrie in analiza IRSAN (Institutul de Cercetare pentru Valorificarea Datelor privind Sănătatea).

Aceste informații sunt transmise imediat de către instituții media puternice. Acesta este apoi preluat de autorități care pun în aplicare măsuri (măști obligatorii în toate școlile și pe străzile unui număr din ce în ce mai mare de departamente). "În același timp, purtătorul de cuvânt al guvernului ne asigură că nu trebuie să ne îngrijorăm. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât, de fiecare dată când ni se spune să nu ne facem griji, putem fi siguri de contrariul; de obicei, acest lucru este confirmat câteva zile mai târziu. Numărul de articole publicate despre următorul val este în creștere și se pregătește la sol. Câțiva "dizidenți" sunt invitați să vorbească, pentru că aceasta este o democrație, doar suficient de mult timp pentru a-i discredita ca fiind incompetenți, naivi, inconștienți, iresponsabili, periculoși, conspirativi.

O epidemie a fost întotdeauna caracterizată în primul rând prin numărul de bolnavi și de decese pe care le provoacă. Astfel, ceea ce se numește în mod normal "incidență" este numărul de cazuri noi într-o săptămână, care este utilizat pentru a evalua dinamica unei epidemii de o boală transmisibilă cu evoluție rapidă. Apariția testelor și masificarea utilizării lor abuzive începând cu august 2020 a redefinit esența însăși a definiției clasice a unei epidemii. În contextul epidemiei de Covid-19, estimările de incidență pentru populație nu se mai referă la noile boli sau decese cauzate de virus, ci la purtătorii de virus, dintre care peste 80% nu sunt bolnavi și nu vor fi niciodată bolnavi. De fapt, numărul de purtători de virus este mult mai mare decât numărul de bolnavi sau de morți.

Prin urmare, este înșelătoare folosirea aceluiași cuvânt "incidență" pentru a reprezenta o realitate diferită de definiția acceptată în mod obișnuit de către epidemiologi, și anume că numărul de persoane infectate este mult mai mare decât numărul celor bolnave sau moarte. Cu toate acestea, incidența unei boli este un instrument de bază utilizat pentru a monitoriza toate epidemiile, de zeci de ani (cea mai emblematică dintre acestea fiind cea a sindroamelor gripale). De ce nu se aplică pentru evenimentul epidemic al secolului? Probabil pentru că incidențele bolii Covid-19 (nu testele pozitive) sunt atât de scăzute încât nu pot fi invocate în mod decent pentru a justifica măsurile de control care par a fi necesare, dar care par a fi disproporționate: izolarea pe scară largă a populației, obligativitatea purtării de măști pe stradă, rata aberantă de acoperire vaccinală, abonament de sănătate.

Dacă s-ar folosi incidența "clasică", populația nu s-ar mai teme și nu ar mai accepta aceste măsuri, care ar fi considerate atunci ca fiind exagerate. Care sunt valorile de incidență pentru Covid-19? În Franța, în cele 90 de săptămâni de la începutul crizei Covid-19, cea mai mare incidență a fost observată între 23 și 29 martie 2020, chiar în perioada de criză (a se vedea graficul de mai sus). În timpul acestei săptămâni paroxistice, 140 de cazuri noi la 100.000 de locuitori
au fost estimate de rețeaua Sentinel (principala rețea de supraveghere a bolilor transmisibile din Franța). Alte surse de la medici generaliști din domeniu, cunoscuți sub numele de medici de îngrijire primară, sunt consistente. Acestia au estimat că peste 600 de persoane au suferit de sindroame gripale într-o săptămână la 100.000 de locuitori, în medie, în timpul vârfurilor epidemice din ultimii 20 de ani (de patru ori mai mult ca acum!).

Cu toate acestea, cunoscute de secole, epidemiile de gripă au fost întotdeauna denumite ca fiind epidemii si nu pandemii, chiar dacă se consideră că tabloul clinic al gripei afectează persoanele mai grav decât cel al Covid-19 în majoritatea cazurilor. Din martie 2020, nicio altă săptămână nu a prezentat o incidență mai mare a Covid-19. Magnitudinea vârfurilor sezoniere ale incidenței Covid-19, la sfârșitul lunii octombrie 2020, la sfârșitul lunii martie 2021, care corespunde la ceea ce a fost numit în mod incorect "valuri", a fost în continuă scădere. Pentru ultimul, așa-numitul al patrulea val, la începutul lunii august 2021, incidența Covid-19 a ajuns la un număr infim de 31 de cazuri noi într-o săptămână la 100.000 de locuitori (conform graficului).

Același lucru este valabil și pentru spitalizări și decese. 31 de noi persoane au fost spitalizate și 9 au murit la 100.000 de locuitori în săptămâna cea mai afectată din timpul crizei de 1,5 ani. Aceste cifre sunt puțin credibile, deoarece sunt atât de mici. Cu toate acestea, ele sunt în concordanță cu cele publicate de ATIH, care indică faptul că doar 2% din activitatea spitalelor a fost dedicată Covid-19 în 2020. Mai mult, s-a stabilit că această perioadă de așa-zisă criză sanitară "majoră" nu a provocat nici o mortalitate pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani, adică 80% din populația Franței, și un exces de mortalitate mai mic de 4% pentru celelalte.

Numeroase articole științifice au arătat că, fără a putea limita epidemia, măsurile luate au avut numeroase efecte dăunătoare directe și indirecte asupra indivizilor și populațiilor. Acestea sunt abia la început, cum ar fi deteriorarea sănătății mintale, în special în rândul tinerilor, scăderea nivelului de educație și consecințele asupra sănătății ale deteriorării economice a țării ca urmare a politicii "orice ar fi nevoie", decisă pentru a pune în aplicare primul containment și că francezii suferă ca urmare a creșterii preturilor la factura energetică. În ceea ce privește rata aberantă de acoperire vaccinală de aproape 90% din populația de peste 12 ani, autoritățile nu au luat în considerare acest lucru, autoritățile au impus-o populației prin metode de intimidare sau de culpabilizare, pe motiv de protecție.

Tocmai am arătat că impactul real în termeni de morbiditate și mortalitate a fost extrem de scăzut. Dar acest lucru nu este încă suficient: populațiile, care au suferit deja foarte mult de pe urma măsurilor trebuie să îndure încă un episod din această telenovelă insuportabilă. Toate cifrele citate sunt disponibile pentru publicul larg, accesibile pe internet.

Laurent Toubiana

Video AICI:

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu