Anchetă Der Spiegel - Multe companii austriece, acuzate că au profitat de defrişările ilegale din România
Postat la: 02.03.2023 - 18:43
Mai mult de jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile din România, arată o anchetă Der Spiegel. Potrivit investigaţiei, mai multe companii austriece cu zeci de mii de angajați s-au îmbogățit prin încheierea unor contracte cu furnizori din România care taie lemn ilegal.
Potrivit Der Spiegel, este o anchetă de amploare care pornește de la investigația autorităților române din toamna anului trecut, atunci când peste 1.800 de investigatori au descins la cei care tăiau ilegal lemn în județul Suceava.
A fost atunci o acțiune de amploare care viza mai ales firmele din localitatea Bogdănești, firme care au relații contractuale cu firmele austriece.
În ancheta Der Spiegel, se vorbește de faptul că existau practici ilegale până în 2015 la anumite firme austriece, iar acum, lemnul procurat era prin intermediul firmelor românești care fac exploatări ilegale și evaziune fiscală și vând mai departe lemnul către aceștia.
Din anchetă reiese faptul că 30% din tot lemnul ilegal din lume, mai bine de jumătate din acesta provine din România.
Până în 2018, scriu jurnaliștii germani, câte 20 de milioane de metri cubi de lemn au fost tăiați din pădurile din țara noastră.
Noua legislație care a fost implementată pentru a preveni aceste lucruri se pare că nu ajută cu nimic, dimpotrivă, au apărut noi sisteme de furt al lemnului din pădure.
Companiile din domeniul exploatării și prelucrării lemnului susțin însă, că situația reală este fix pe dos decât este prezentată în online.
Trenurile nu pleacă, ci vin încărcate cu bușteni la fabrici de prelucrare din România.
"Doar în anul 2022 am adus în România, pentru prelucrare 768 de trenuri cu bușteni. În 2021 au fost aduse pentru prelucrare nu mai puțin de 1.055 trenuri a câte 40 de vagoane fiecare", potrivit HS Timber Group.
Societatea austriacă susține că nu deține și nici nu exploatează vreun perimetru de pădure, ci achiziționează materie primă din afara României, dar și de la companiile autohtone. Produsele prelucrate sunt ulterior vândute atât în țară cât și în străinătate.
"În ultimii ani, volumul total de lemn rotund prelucrat de fabricile din România a provenit în proporție de 50-70% din import, din țări membre ale Uniunii Europene și nu numai.
Nu exportăm bușteni, ci doar produse cu valoare adăugată ridicată, precum lambriuri, dușumele, produse îmbinate în dinți, panouri încleiate, grinzi lamelare, panel sau peleţi", se mai arată în comunicat.
Societatea mai precizează în comunicatul său că a creat mii de locuri de muncă la noi în țară, iar legea interzice exportul de lemn din România.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu