Arme americane trimise în Ucraina au fost "furate" și au ajuns pe mâna criminalilor și traficanților

Postat la: 22.07.2023 - 22:33

În februarie-septembrie 2022, mai multe episoade de furt de arme ar fi fost înregistrate simultan în Ucraina.

Criminalii, voluntarii și traficanții de arme din Ucraina au furat anul trecut unele dintre armele și echipamentele furnizate de Occident, susține CNN, citând un raport al inspectorului general al Pentagonului. În schimb, Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că partea americană nu are pretenții împotriva Ucrainei în ceea ce privește contabilizarea armelor.

Potrivit articolului CNN, după invazia rusă de anul trecut, capacitatea Statelor Unite de a urmări și controla toate echipamentele americane care intră în Ucraina s-a diminuat.
„Incapacitatea personalului Ministerului Apărării de a vizita locurile în care echipamentul furnizat Ucrainei a fost folosit sau depozitat a împiedicat în mod semnificativ capacitatea Biroului de Cooperare pentru Apărare-Kiev de a efectua monitorizare", se arată în raport.

În acest context, susține raportul, organizațiile criminale au reușit să fure unele dintre armele și echipamentele furnizate de SUA și aliați. În special, sunt raportate următoarele incidente:

Furtul de arme, inclusiv un lansator de grenade, o mitralieră și peste 1.000 de cartușe de muniție, la sfârșitul lunii iunie 2022, de către un grup de crimă organizată condusă de un oficial rus fără nume.

O conspirație a traficanților de arme care au lucrat la vânzarea de arme și muniții furate pe linia frontului în sudul Ucrainei.
O conspirație de criminali ucraineni care s-au prefăcut a fi lucrători ai organizațiilor umanitare și au furat o armătură în valoare de 17.000 de dolari.

Furtul a 60 de puști și aproape 1.000 de cartușe de muniție de către militarii batalionului de voluntari în august 2022, probabil pentru vânzare pe piața neagră.

Raportul acoperă perioada februarie-septembrie 2022 și este datat octombrie anul trecut. La sfârșitul lunii octombrie, SUA au reluat inspecțiile pe teren ale depozitelor de arme ucrainene.

După publicarea materialului CNN, Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat că inspecția Statelor Unite pe linia de asistență logistică a certificat absența pretențiilor din partea americană la contabilitatea Ucrainei privind armele și echipamentele militare.

„Artileria, muniția, sistemele sofisticate de apărare aeriană, vehiculele blindate - totul a fost luat în considerare în Ucraina. Anul trecut, a fost introdus un sistem automat de contabilitate și trecerea tuturor OVT-urilor prin logistică. Cu ajutorul partenerilor, programele Logfas și Karavai, care permit monitorizarea, și QR-KODA, au fost introduse de Ministerul Apărării", a spus Ministerul Apărării al Ucrainei.

Vineri, 21 iulie, un reprezentant al Departamentului de Stat a reacționat la articolul CNN. El a subliniat că Kievul și Washingtonul cooperează activ în această chestiune.

„Guvernul SUA rămâne foarte conștient de riscul unei posibile deturnări ilegale și ia în mod activ măsuri pentru a atenua acest risc în strânsă cooperare cu guvernul Ucrainei. Suntem realiști în ceea ce privește trimiterea de arme pentru a ajuta Ucraina să se apere într-un conflict activ și există riscul ca acele arme să fie confiscate dacă teritoriul își schimbă mâinile", a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Auditul ajutorului american acordat Ucrainei - ceea ce a fost raportat
De anul trecut, problema auditării întregului ajutor pe care Kiev l-a primit de la Washington a fost discutată activ în SUA.

În toamnă, armata americană a început să efectueze inspecții la fața locului în Ucraina. La mijlocul lunii februarie, a devenit cunoscut faptul că SUA dorește să trimită câțiva auditori și anchetatori în Ucraina.

De asemenea, au fost raportate lucrări la crearea unei aplicații speciale pentru monitorizarea ajutorului acordat Ucrainei.
Până la sfârșitul lunii februarie 2023, Statele Unite ale Americii, conform Pentagonului, nu au înregistrat niciun fapt că armele pe care le-a transferat Ucrainei au părăsit granițele sale.

La sfârșitul lunii iunie, Laura Cooper, adjunctul secretarului adjunct al Apărării al SUA pentru Rusia, Ucraina și Eurasia, a informat că Pentagonul continuă să ia măsuri de monitorizare și urmărire a sistemelor de armament furnizate Ucrainei pentru a preveni proliferarea neautorizată a armelor.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu